După furtună, caniculă. Temperaturile vor ajunge până la 35 de grade Celsius
Între 2-6 iunie, România va traversa o perioadă cu fenomene meteo extreme. După mai multe zile de ploi torențiale, ne vom apropia de temperaturi de 35 de grade Celsius.
Săptămâna aceasta, ploile și vijeliile au lovit puternic mai multe orașe din România. După ce au dărâmat mai mulți copaci, au incapacitat mai multe sisteme de canalizare și au lăsat fără curent mai multe gospodării, se pare că ploile ne-au mai lăsat un cadou: temperaturi de până la 35 de grade Celsius.
După vijelie, caniculă
Elena Mateescu, șefa Administrației Naționale de Meteorologie, a avertizat că perioada prin care am trecut nu s-a sfârșit. Condițiile meteo existente vor da naștere unor alte fenomene extreme.
Citește și Furtună în mai multe orașe din țară. Sute de locuințe au rămas fără curent electric
„Este o perioadă favorabilă pentru producerea acestor tipuri de fenomene, pentru că temperaturile în creştere pe parcursul zilei, căldura acumulată cu o cantitate mai mare de umezeală în atmosferă, reprezintă ingredientele principale pentru dezvoltarea unor astfel de sisteme convective generatoare de furtuni", declarat șefa ANM, Elena Mateescu, la Antena 3.
De asemenea, aceasta a amintit că, începând cu data de 1 iunie, vom avea temperaturi ce vor urca până la 31 de grade, iar cea mai călduroasă săptămână din această lună va fi înregistrată în perioada 2-6 iunie, când ne vom apropia de valori de până la 33-35 de grade Celsius.
Vezi și Prăpăd în Craiova, după vijelie: străzi şi pasaje inundate, tramvaie suspendate
Această creștere puternică va fi datorată, în primul rând, cantității mari de umezeală ce este în atmosferă. De asemenea, pe lângă temperatura ridicată, umiditatea din aer va genera și un disconfort relativ ridicat.
„Consemnăm valori de până la 31 de grade şi cel mai călduros interval, cel puţin din prima săptămâna a lunii iunie, se va înregistra în intervalul 2-6 iunie când ne apropiem de valori de 33 de grade Celsius şi această cantitate mare de umezeală în atmosferă va genera şi un disconfort relativ ridicat", a adăugat Mateescu.
România, sub ape
În perioada următoare, coordonatorul ANM a mai amintit că e posibil să mai avem parte de manifestări de instabilitate atmosferică, averse torenţiale însoţite de vijelii şi izolat căderi de grindină.
Săptămâna aceasta, vijeliile au măturat mai multe orașe din România. Craiova, București și alte județe din sudul țării s-au aflat sub Cod roșu de ploi torențiale, iar sistemul de canalizare și traficul au fost complet paralizate de cantitatea ridicată de apă.
În București, mai mulți copaci au fost puși la pământ, iar autoturismele cetățenilor au fost profund afectate.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!