Elena Lasconi și Alina Gorghiu, atac la adresa ÎPS Teodosie: „E coloana rusă din România”/„Lipsă de respect și de empatie”
După ce ÎPS Teodosie a făcut o serie de declarații controversate în spațiul public referitoare la atitudinea pe care femeile din relații, mariaje toxice, care sunt supuse abuzului emoțional, ar trebui să o aibă, Elena Lasconi, primarul municipiului Câmpulug Muscel care candidează pentru şefia USR, și ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, au reacționat dur!
Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a stârnit numeroase controverse după ce, întrebat, într-o emisiune la un post de radio, de către o femeie, cum se poate vindeca într-o relaţie cu un soţ abuziv, i-a răspuns acesteia că trebuie să îşi „ducă crucea”, fiindcă a primit „taina cununiei”.
Elena Lasconi, primarul din Câmpulung, candidată la șefia USR, și ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, au reacționat imediat!
Elena Lasconi: „O prezenţă toxică în societatea românească”
„Niciun abuz nu trebuie tolerat! Nu este datoria femeii să suporte abuzul într-un cuplu, ci a bărbatului să nu-l comită. Iar asta e valabilă și în relații de cuplu. Și în relatii de prietenie. Și în business. Și în politică. Și peste tot.
Abuzul nu trebuie niciodată tolerat. Sfatul meu pentru orice persoană abuzată este să se departeze de prezența toxică din viața ei.
O astfel de prezență toxică în societatea românească este și ÎPS Teodosie, ce reprezintă coloana rusă din România. Astfel de declarații repetate tot mai des ne arată un personaj care s-a rupt nu doar de societate, dar și de Dumnezeu. Ce trist!”, a scris Elena Lasconi, pe pagina sa de Facebook.
Alina Gorghiu: „O dovadă crasă de lipsă de respect și de empatie”
De altfel, și Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei, a ținut să transmită câteva cuvinte și îl acuză pe ÎPS Teodosie că dă „dovadă crasă de lipsă de respect și de empatie pentru victimele violenței de orice tip, dar mai ales domestice”.
„«Sfaturile» ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, date la un post de radio unei femei care se plângea că soțul o abuzează psihologic reprezintă o dovadă crasă de lipsă de respect și de empatie pentru victimele violenței de orice tip, dar mai ales domestice.
Realitatea înfricoșătoare este următoarea: potrivit unui comunicat al Poliției Române din această duminică, în primele 5 luni ale acestui an, polițiștii au intervenit la 49.014 cazuri de violență domestică. În aceeași perioadă, instanțele judecătorești au emis 4.996 de ordine de protecție. Numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice a crescut în 2024 față de anul trecut.
Pentru mine, pentru Ministerul Justiției, combaterea violenței este o prioritate. Acesta este motivul pentru care am venit cu inițiativa Ordinului de protecție extins (care va intra în vigoare la finalul lunii august) sau cu voucherele acordate rapid, în limita a 16.500 lei, pentru nevoile imediate ale victimelor infracțiunilor.
Dar cum putem mediatiza mai bine toate aceste inițiative concrete dacă persoane publice cu credibilitate în ochii românilor bagatelizează violența domestică? Cum putem fi credibili când aceleași persoane publice insinuează că femeile «trebuie să își ducă crucea» alături de un abuzator și să îndure o căsnicie cu abuzuri?
Este rușinos că o persoană publică cu credibilitate pentru enoriașii români face astfel de afirmații, iar acest derapaj inacceptabil nu trebuie trecut sub tăcere”, a scris și ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, pe Facebook.