Evaluarea Națională bate la ușă! Trucuri pentru a trece cu bine examenele

A început perioada de foc pentru elevii de clasa a VIII-a și a XII-a! Dacă cei de gimnaziu încep astăzi Evaluarea Națională, liceeni sunt pe ultima sută de metri cu învățatul, examenele începând pe 20 iunie. Uite cum poți să-ți ajuți copilul să depășească emoțiile și să se concetreze asupra subiectelor pe care le are de rezolvat. 

Elevii de clasa a VIII-a încep mâine Evaluarea Națională  FOTO: Arhivă
Elevii de clasa a VIII-a încep mâine Evaluarea Națională FOTO: Arhivă

Trebuie să-l înveți pe copil să folosească stresul în avantajul său. Explică-i că se poate întâmpla să greşească, fără ca acest lucru să însemne neapărat că va pica examenul. Atitudinea lui ar trebui să fie una de încredere în cunoştinţele acumulate şi în capacitatea sa de a trece cu bine examenul.

Organizarea timpului

Cu cât este mai bine pregătit, cu atât emoțiile vor fi mai puține. Iar organizarea cât mai bună îl va ajuta să treacă prin toată materia şi să facă apoi o recapitulare. Îi poți spune să-şi noteze la vedere datele examenelor şi, în cazul în care are mai multe, să-şi planifice zilele pe care le alocă pentru studiul fiecărei materii, spun speciliștii consultați de Click! Sănătate.

Este bine să acorde mai mult timp pentru studiul subiectelor la care întâmpină cele mai mari probleme. Încearcă să faci împreună cu el o recapitulare săptămânală la materia învăţată până atunci.

Mediu cât mai liniştit

Somnul suficient şi mesele consistente sunt foarte importante pentru succesul său la examen. Nu-l lăsa să stea noapțile dinaintea examenului treaz pentru a învăța, va fi epuizat în ziua testului și nu îi va folosi la nimic. Nu se va putea concentra şi nu-şi va mai aminti mare lucru din materie.

Lasă-i timp şi pentru relaxare. Câte o pauză de la învăţat este benefică pentru încărcarea bateriilor, așa că lasă-l să mai iasă la plimbare cu prietenii sau orice mod de relaxare preferă el.

Fără presiuni

Copilul are emoțiile lui și nu este indicat să-l mai stresezi și tu în plus. Teama de eşec şi presiunea constantă la care îl supui nu fac altceva decât să-l copleşească. Dacă adaugi şi emoţiile mari, rezultatele sale nu vor fi cele sperate.

Nu-i lăsa impresia că dacă nu promovează examenul va fi sfârşitul lumii. Chiar dacă nu îl trece cu succes, va avea şansa să îl dea din nou şi nimeni din familie nu ar trebui să facă din asta o tragedie. Încurajează-l şi asigură-l că se va descurca.

Ziua testului

Asigură-te că ia un mic dejun uşor. Ouăle şi cerealele cu lapte îi vor da energie pentru câteva ore, aşa că sunt variantele recomandate. Este foarte important să-l încurajezi înainte să intre în sala de examen.

„Ai muncit foarte mult, ai făcut tot ce a depins de tine” şi „Linişteşte-te, este doar un test” sunt câteva dintre îndemnurile pe care le-ai putea folosi. De asemenea, poți să-l conduci la școală și asigură-te că aveţi timp suficient să ajungeţi, pentru a nu-l stresa suplimentar cu ideea că va rata examenul.

Ce să facă atunci când primește subiectele

  • Să citească cerinţele exerciţiilor cu atenţie, pentru a înţelege ce i se cere.
  • Chiar dacă i se pare că la prima citire a subiectelor nu ştie nimic, trebuie să se adune şi să se gândească bine la rezolvare. Pe măsură ce îşi va aminti ce trebuie să scrie, va deveni mai încrezător şi mai liniştit.
  • Să-şi planifice timpul în funcţie de dificultatea exerciţiilor.
  • Să înceapă mai întâi cu ceea ce ştie şi apoi să treacă la ce i se pare mai dificil.
  • Să se concentreze asupra testului şi să rezolve exerciţiile fără să se grăbească.
  • Când nu se mai poate concentra, să numere până la zece şi să respire profund de câteva ori. Înainte să predea lucrarea, trebuie să o revadă pe toată. Poate îşi dă seama că a făcut o greşeală sau poate observă că a sărit peste un exerciţiu.
  • După test vine momentul concluziilor. Dacă este nemulţumit de rezultat, nu este cazul să-l mai cerţi şi tu.

Mâine începe Evaluarea Națională

Examenul de Evaluare Națională 2022 începe marți, 14 iunie, cu proba de română și continuă joi, 16 iunie, cu proba de matematică. Afișarea rezultatelor se va face pe 23 iunie, când cei nemulțumiți de notele primite pot face contestații. Pe 30 iunie, după soluționarea acestora, se vor publica rezultatele finale la Evaluare Națională 2022.

Media de admitere la liceu se calculează în baza unei formule: MA = 0,2 x ABS + 0,8 x EN. Concret, se adună media generală de la Evaluare, care are o pondere de 80%, cu media generală de absolvire a claselor V-VII, care are o pondere de 20%. MA reprezintă media de admitere, ABS reprezintă media generală de absolvire a claselor V-VIII, iar EN este media generală obţinută la examenul de Evaluare Naţională 2022. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
image
actualitate.net
image
actualitate.net