Fenomenul deranjant care le strică vacanțele turiștilor care aleg litoralul românesc: „E o specie oportunistă”

Ultima actualizare:

Pe litoralul românesc, în ultima perioadă, plajele au fost din nou afectate de o invazie de alge, fenomenul fiind intensificat după episodul recent de acum o săptămână.

Plajele de la noi sunt invadate de alge / foto: arhiva
Plajele de la noi sunt invadate de alge / foto: arhiva

Această problemă a devenit o sursă de frustrare atât pentru turiști, cât și pentru hotelieri, care se confruntă cu o mare cantitate de plante marine aduse de valuri la mal.

Specialiștii au explicat că algele aparțin unei specii oportuniste, beneficiind de temperaturile ridicate ale apei mării, de nutrienții aduși de apele Dunării și de condițiile relativ liniștite din ultima perioadă.

Florin Timofte, director la Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” din Constanța, a subliniat că aceste alge nu prezintă pericole pentru sănătate, fiind plante inferioare care nu afectează direct pe nimeni.

„E o situaţie clasică a unei specii de alge oportunistă care a profitat de temperaturile ridicate din apa mării, de suportul nutritiv adus de apele din Dunăre, care nu sunt chiar foarte mici pentru perioada asta, şi de condiţiile de calm relativ din ultima perioadă.

Nu sunt periculoase. Sunt alge, sunt plante inferioare. Nu deranjează pe nimeni”, a explicat Florin Timofte, director la Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” din Constanța, potrivit Antena 3 CNN. 

Turiștii, puși în dificultate

Cu toate acestea, prezența masivă a algelor provoacă un disconfort semnificativ pentru turiști, în special din cauza mirosului dezagreabil. Vizitatorii plajelor se plâng că este neplăcut să se confrunte cu mirosul plantelor marine, care intră în proces de putrefacție pe vreme călduroasă.

În timpul furtunilor de pe mare, algele sunt aduse la mal dimineața, iar expunerea îndelungată la soare accentuează mirosul neplăcut, ceea ce face dificilă relaxarea și recreerea pe litoral pentru cei aflați în vacanță.

Cu toate acestea, autoritățile locale și echipamentele de curățenie depun eforturi constante pentru a menține plajele într-o stare cât mai plăcută pentru turiști, deși gestionarea algalor necesită resurse considerabile.

Speranța este că fenomenul va fi gestionat eficient în curând, pentru a asigura o experiență plăcută pe litoralul românesc în sezonul estival în desfășurare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate, William și copiii lor  foto   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
diabet jpg
herastrau jpg
Odihnă, flori, somn jpg
folie aluminiu shutterstock1 jpg
bucuresti 19301 jpeg
RO Alert jpeg
sinaia statiunea preferata a regilor (1) jpg
sare borcan istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net