Fostă locuinţă secretă a nepotului lui Nicolae Ceauşescu, scoasă la vânzare. Cu cât se vinde Conacul Romano
Unul dintre cele mai impresionante conace din regiunea Olteniei, cunoscut sub numele de Conacul Romano, construit de urmaşul unuia dintre luptătorii lui Tudor Vladimirescu, este listat spre vânzare. Cât cere propietarul pentru bijuteria de peste 100 de ani?
Conacul Romano, prezentat ca fiind „unul dintre cele mai impresionante conace din regiunea Olteniei”, a fost construit între anii 1920 și 1925, după planurile celebrului arhitect Grigore Cerchez. Însă, bijuteria în stil neo-românesc, veche de o sută de ani, începe în timpul lui Tudor Vladimirescu, atunci când fraţii Romanov, de unde își trage și numele, dintr-o veche familie rusă, au venit în Oltenia pentru a lupta ca mercenari. Ulterior, unul dintre ei a întemeiat o familie prosperă în Pleșoiu care a contribuit la construirea acestui conac.
După naționalizarea sa în 1949, conacul a trecut prin diverse transformări, servind ca tabără pentru pionieri, IAS (Întreprinderea Agricolă de Stat), școală pentru copii cu handicap, iar, în perioada comunistă, ca locuință a lui Emil Bărbulescu, nepotul lui Nicolae Ceaușescu și șef al structurilor Ministerului de Interne pentru județul Olt.
Cu cât este scos la vânzare Conacul Romano, vechi de peste 100 de ani
În anul 1998, proprietatea a revenit moștenitorilor familiei Romano, de atunci fiind supusă unor ample renovări şi amenajări. Conacul este caracterizat de elementele sale spectaculoase, specific stilului neo-românesc al lui Grigore Cerchez, precum foișorul înalt cu decorații masive, turnulețul rotund care încadrează colțul opus, decorațiile de sub cornișă, stâlpii monumentali de la intrarea principală și arcele trilobate de pe fațada principală, cât și poarta de intrare în proprietate care oferă senzația unui acces într-o cetate sau o catedrală veche, cu ajutorul celor două turnuri impunătoare.
Conacul are o suprafață totală de 429 metri pătrați. Pe proprietate, se mai află două corpuri adiţionale: o casă secundară din perioada construcţiei conacului, cu o suprafaţă totală de 128 metri pătraţi, şi o construcţie mai recentă, cu o suprafaţă totală de 339 metri pătraţi. Având un teren de 8.57 hectare, proprietatea cuprinde și alte elemente de interes, precum un iaz cu o suprafață de un hectar, o piscină de dimensiuni generoase (peste 400 metri pătrați), o fosta ghețărie, mai multe clădiri anexă și o clădire cu o amprentă la sol de peste 300 metri pătrați, care poate fi transformată în spațiu util în funcție de nevoile viitorilor proprietari.
Cu o istorie bogată, Conacul Romano, care poate deveni o atracție turistică, un hotel de prestigiu, un centru de evenimente exclusivist, o clinică sau un centru de recuperare, este listat spre vânzare la prețul de 2.050.000 euro.