«Frumosul de Voineşti» este gata de cules! Producătorii au început deja livrările de fructe către marile magazine
A început culesul de mere pe Valea Dâmboviţei, în zona Voineşti, iar producătorii au început deja livrările de fructe către marile magazine sau către particularii care le-au comandat. Pomicultorii spun că a fost un plin de încercări, a căzut grindina, au fost ploi multe, dar, până la urmă, au ce culege, scrie adevarul.ro.
Dacă vreţi să cumpăraţi mere ieftine trebuie să mergeţi direct la producător, în patria merelor - Voineşti. Acolo preţul merelor pleacă de la un 1 leu şi ajunge la cel mult 2 lei. La piaţă veţi ajunge să plătiţi şi 7 lei pentru un kilogram de fructe. La fel pentru un litru de suc de mere.
„Producţia e bună, dar fructele au rămas cam mici din cauza secetei care s-a instalat de la sfârşitul verii. A plouat toată vara şi nu a mai plouat când a trebuit. Producţia este bună, pentru că sunt zone unde au rămas mici, dar şi zone unde s-au dezvoltat bine. Una peste alta este bine. Preţul a mai crescut uşor, raportat la anii trecuţi. Dacă ne uităm la cheltuieli, se menţine echilibrul. Merele pleacă de la noi cu 1-1,2 lei/kilogram cele de consum, iar cele pentru industrie se dau cu 40 de bani. La tarabe sunt 5-7 lei, pentru că acolo intervin comercianţii. Deocamdată nu avem cereri din alte ţări”, a declarat Claudiu Popa, viceprimarul comunei Voineşti, pentru adevarul.ro.
În supermarketuri, merele de import se comercializează cu 3-4 lei/kg. Dacă la piaţă sau în magazine preţul este oscilant de la an la an, în Voineşti, preţul e neschimbat de 20 de ani.
„Preţul e acelaşi de 20 de ani, nu s-a mai schimbat. Practic nu prea există piaţă în perioada aceasta. Sunt ocupaţi până peste cap cu culesul. Producţia e bună, dar nu ca în alţi ani, pentru că nu a plouat când a fost cea mai mare nevoie”, a declarat, pentru „Adevărul”, directorul Staţiunii Pomicole Voineşti, Daniel Comănescu.
Pe de altă parte, sunt şi proprietari care îi lasă pe clienţi să îşi culeagă singuri merele, petrecând momente relaxante în livadă.
„Îi aşteptăm atât pe cei mici, cât şi pe cei mari pentru a culege cele mai bune mere chiar ei. Avem peste 8 soiuri de mere, dintre care 4 sunt 100% româneşti, suc de mere delicios şi multă voie bună în livadă. În weekenduri îi aşteptăm pe români împreună cu familia şi prietenii (cei cuvântători şi necuvântători)”, a lansat invitaţia Corina Oprea, alias „Crăiţa Merelor”, producătoare de mere din Voineşti.