Furtunile puternice lovesc România. Zonele unde s-a emis cod galben de instabilitate atmosferică

Are loc o schimbare bruscă de vreme. De la canicula care a dominat ultima perioadă, România se confruntă acum cu fenomene meteorologice severe. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod galben de instabilitate atmosferică, valabil pentru următoarele 24 de ore, ce aduce furtuni puternice, vijelii și averse torențiale în mai multe zone ale țării.

Vin furtunile. Foto: arhiva.
Vin furtunile. Foto: arhiva.

Zonele afectate și prognoza meteo

Codul galben este în vigoare de astăzi, 28 august, de la ora 10:00, până joi, 29 august, la ora 10:00. Printre zonele afectate se numără Dobrogea și estul Munteniei. Meteorologii avertizează că în aceste regiuni vor avea loc averse intense, cu cantități de apă ce vor atinge 15-25 l/mp și izolat pot depăși 30-40 l/mp. Vântul va avea intensificări de scurtă durată, cu viteze în general de 45-55 km/h, iar fenomenele de instabilitate vor fi însoțite de descărcări electrice.

Litoralul românesc al Mării Negre se află și el pe harta zonele afectate de vremea nefavorabilă. Turiștii care se află în stațiunile de pe litoral au fost deja avertizați, iar steagul roșu a fost arborat pe plajele unde îmbăierea este interzisă din cauza condițiilor periculoase. În orele următoare, vremea se va înrăutăți și mai mult, iar condițiile de plajă vor deveni extrem de neplăcute.

Vremea în Capitală și prognoza pe termen lung

În București, după o perioadă prelungită de căldură intensă, temperatura va scădea sub 30 de grade Celsius. ANM anunță că vremea va fi în general instabilă, cu cer înnorat, averse și posibile descărcări electrice. Vântul va fi slab și moderat, iar temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 28 de grade, cu o minimă de 17-19 grade Celsius.

Pe termen lung, prognoza ANM indică faptul că ploile abundente vor continua să afecteze partea de sud-est a țării până pe 2 septembrie. În schimb, regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile vestice, nord-vestice și local în cele centrale, ceea ce poate adânci problemele cauzate de seceta prelungită.

Recomandări pentru populație

Autoritățile și meteorologii recomandă populației să fie precaută în fața acestor condiții meteorologice severe. Este important să se evite ieșirile neesențiale în condiții de furtună și vijelie, să se urmeze instrucțiunile de siguranță emise de autorități și să se ia măsuri de precauție pentru protejarea locuințelor și a bunurilor. În zonele afectate, se recomandă verificarea prognozelor și atenționărilor emise de ANM pentru a rămâne informată despre evoluția vremii și eventualele noi avertizări.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mario iorgulescu jpg
politist1 jpg
Regina Margrethe a Danemarcei   Per Morten Abrahamsen jpeg
ambulanta elevi pexels jpg
index webp
dovleac istock jpg
tigara fum  dependenta  productie tigari   foto pixabay jpg
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net