Gabriela Firea anunță că au fost blocate conturile Primăriei Capitalei la cererea omului de afaceri Costică Constanda
Omul de afaceri Costică Constanda s-a ținut de cuvânt. La cererea sa, Trezoreria a blocat vineri conturile Primăriei Capitalei pentru recuperarea sumei de 115 milioane de euro. Acești bani trebuie încasați de Constanda de la Municipalitate pe post de despăgubiri pentru un litigiu imobiliar.
”Primăria Municipiului Bucureşti a fost informată astăzi, 07 august, prin adresa nr. 45847/07.08.2020 a Trezoreriei Municipiului Bucureşti, despre depunerea dosarului de executare nr. 202/EP/2018 emis de BEJ Peticaru Eduard, debitor Municipiul Bucureşti prin Primar General, creditor fiind Constanda Costică, Constanda Maria”, anunţat, vineri, Primăria Caputalei, printr-un comunicat de presă.
Cât a recuperat Constanda din datorie
După un an de la decizia definitivă a instanței în favoarea omului de afaceri Costică Constanda, acesta a primit doar o mică parte din datorie, 17 milioane de euro, sumă plătită eșalonat de autoritățile locale. Gabriela Firea a supus spre aprobare, în patru şedinţe succesive ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti un proiect de hotărâre prin să se reducă suma totală datorată cu aproximativ 40%. Primarul propune consilierilor darea în plată a unei suprafeţe de 15.000 de metri pătraţi în Cartierul Francez. Documentul a fost respins de fiecare dată, iar pentru a fi aprobat era nevoie de votul a 2/3 din numărul total al consilierilor generali. În aceste condiții, Constanda nu a mai avut răbdare și a cerut executarea silită a Municipalității
Ce înseamnă blocarea conturilor pentru Primăria Capitalei
”În acest moment, conturile Primăriei Capitalei sunt blocate, iar proiecte de importantă majoră pentru dezvoltarea Bucureştiului sunt puse în pericol. Mă refer aici la obiective de investiţii precum Spitalul Metropolitan, Pasajul Ciurel, Pasajul Doamna Ghica sau Prelungirea Ghencea. Este o situaţie dificilă pentru Bucureşti, trebuie să punem în aplicare o sentinţa definitivă şi irevocabilă a instanţei, pronunţata în anul 2019, după procese care au durat 20 de ani. Sunt decizii pe care nu le-am luat noi, dar pentru care trebuie să plătim”, a declarat Firea, citată în comunicatul de presă. Potrivit Gabrielei Firea, sum ape care autoritățile locale trebuie să o vireze în conturile lui Costică Costandă reprezintă 20% din bugetul anual al Capitalei.
Povestea scandalului dintre Primăria Capitalei și Costică Constanda
Povestea afacerilor lui Costel Constanda a început în urmă cu aproape două decenii, când a obţinut în instanţă aproximativ 3 hectare de pământ în Satul Francez, zonă rezidenţială din nordul Capitalei. Primăria Capitalei, care deţinea mai multe imobile construite acolo, i-a oferit acestuia, la schimb, aceeaşi suprafaţă de teren în parcul Bordei. Devenit proprietar pe o parte din parc, afaceristul voia să dezvolte acolo un proiect imobiliar. Afaceristul nu a fost lăsat să construiască în parcul Bordei şi a dat Primăria în judecată. A câştigat despăgubiri în valoare de 18 milioane de euro. Municipalitatea nu a vrut să plătească, astfel că a ajuns la un nou compromis cu Costică Constanda: i-a oferit acestuia înapoi teren în Satul Francez. Pe terenul primit la schimb, se aflau mai multe vile. Omul de afaceri intenţiona să le demoleze, iar în locul lor să construiască alte case, pe care urma să le vândă. Numai că planurile i-au fost date peste cap: consilierii generali nu i-au aprobat aceste lucrări, deşi se angajaseră printr-un contract să aprobe planul urbanistic zonal, spune omul de afaceri.”În ziua aprobării PUZ-ului, consilierii au ieşit din sală, au dovedit rea-credinţă şi o încălcare crasă a contractului, fapt ce ne-a dus într-un nou proces, care ţine de șapte ani, timp în care am plătit lunar în jur de 200.000 de euro dobânzi la bancă”, declara Costel Constanda pentru digi24.ro. Omul de afaceri a luat un împrumut de la o bancă, girat cu terenul obţinut de la Primărie, pe care nu putea însă să construiască. Aşa se face că nu a reuşit să obţină profitul pe care miza şi nu a mai avut bani să returneze creditul. Atunci, banca a decis să scoată la licitaţie terenul şi tot ce este construit pe el. Era vorba despre 17 vile, în care nu locuia nimeni. Odată cu vilele, la licitaţie au fost scoase o creşă şi o sală de sport. Costică Constanda a câștigat procesul cu Primăria Capitalei anul trecut, pe 5 iunie și de atunci tot așteaptă să intre în posesia banilor datorați de Municipalitate, drept despăgubire.
Citiți și