Greva se extinde și în spitale! Când încep protestele cadrelor medicale: „48.000 de angajați se află într-o situație inechitabilă”

Protestele din educație par să fie prima piesă de domino care aduce în prim-plan nemuțumirile mai multor categorii de români. După ce profesorii au ieșit în stradă pentru a cere salarii decente din partea guvernului, angajații din sănătate tocmai au anunțat că va începe o grevă japoneză, de miercuri.

Greva se extinde și în spitale. Foto: Facebook Federația Solidaritatea Sanitară din România
Greva se extinde și în spitale. Foto: Facebook Federația Solidaritatea Sanitară din România

Protestele masive din educație continuă și în acest moment, greva profesorilor părând să nu își găsească rezolvare din partea guvernului. Ba chiar dimpotrivă, se pare că aceste proteste au devenit o primă piesă de domino, iar acum și angajații din Sănătate cer dreptul la salarii decente, din partea autorităților. Potrivit informațiilor oferite de către Antena 3 CNN, chair de miercuri țara noastră se va confrunta cu grevă japoneză în spitale. Iar medicii și angajații din sistemul sanitar nu intenționează să se oprească aici.

Dacă guvernul nu va da semne că ascultă cerințele angajaților din Sănătate, aceștia intenționează să intre în grevă de avertisment, pe data de 15 iunie. Până acum, negocierile dintre guvern și profesori nu par să fi fost foarte eficiente, greva din educație continuând chiar și acum. Iar dacă aceasta este o indicație a posibilității guvernului de a satisface cerințele salariaților, nu este exclus ca și greva din Sănătate să se extindă. De altfel, Federația Sanitas anunță că se va intra în grevă generală începând cu data de 1 iulie, dacă Guvernul nu își respectă angajamentele.

Grevă japoneză în spitale, de miercuri, 7 iunie

Printre cerințele sindicaliștilor din Sănătate se numără și demisia actualului Ministru al Muncii, Marius Budăi. CNS Cartel ALFA consideră că situația actuală din România are printre cauze nenumăratele decizii politice greșite, lipsa de responsabilitate a autorităților, care a dus la un haos legislativ în țară, cât și, printre altele, lipsa consultării partenerilor sociali.

Sindicaliștii consideră că nenumărate legi importante, precum și faimosul PNRR, reforma pensiilor speciale, cât și legea salarizării, au fost elaborate fără ca Ministerul Muncii să se consulte cu partenerii sociali, instituția fiind acuzată de lipsă de transparență.

În comunicatul oficial făcut public de către CNS Cartel ALFA, aceștia se exprimă solidari cu protestele din educație.

Cadrele medicale intră în grevă

„Deoarece observăm că mulți vorbesc despre salarizarea din sănătate fără să cunoască realitatea, începem o serie de prezentări scurte, menite să spargă mitul: ‘Sănătatea a fost prioritate la legea salarizării!’. Primul episod: salariile medicilor. Realitatea: salariile de bază ale medicilor au fost prevăzute în forma inițială a legii salarizării pentru 48 de ore/săptămână, în loc de 35 de ore/săptămână, cât este programul normal al medicului.

Cu alte cuvinte, intenția politicienilor a fost de a crește salariul de bază crescând de fapt timpul de lucru, în mod proporțional. Abia după seria de proteste desfășurate de Federația „Solidaritatea Sanitară” în toamna anului 2017 și începutul anului 2018 a fost restabilit timpul de lucru al medicului la 35 ore/săptămână, salariul de bază rămânând însă cel stabilit inițial.

Pe scurt: (1) ”Sănătatea are prioritate” a însemnat pentru politicieni creșterea salariului de bază proporțional cu timpul de lucru. (2)Demolarea demagogiei politice și transformarea câștigului în unul real a fost făcută de fapt de sindicate”, precizează sindicaliștii într-o postare pe Facebook.

„În această situație inechitabilă se află 48.240 de angajați”

„Stimați guvernanți, când vorbim de acordarea drepturilor salariale la toți angajații din sănătate avem în vedere și faptul că infirmierele, îngrijitoarele, brancardierii sunt angajații care au aproape jumătate din drepturile salariale raportate la un salariu mai mic decât salariul minim pe economie.

În această situație inechitabilă se află 48.240 de angajați din sistemul public de sănătate, valoarea acestei părți din drepturile salariale fiind stabilită prin raportare la salariul de bază din anul 2018. (Pentru cca. 40% din acești angajați raportarea se face la salariul minim pe economie din anul 2018, deoarece salariile lor de bază erau sub acest nivel.)”, explică sindicaliștii din Sănătate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net