Harta mortalităţii infantile. Tulcea, peste dublul mediei naționale

Ultima actualizare:
Harta mortalităţii infantile din România
Harta mortalităţii infantile din România

În România încă mor copii. Unii de boli, alţii de sărăcie. Deşi media pe ţară la acest capitol a scăzut, potrivit ultimelor date de la Institutul Naţional de Statistică, sunt judeţe în care mortalitatea infantilă este extrem de mare. Tulcea, de exemplu, are o mortalitate de 14,7 la mie, peste dublul mediei naționale.

Situaţie dramatică, în România! Deşi rata mortalității infantile a scăzut în ceea ce privește media pe țară, la 6 la mia de copii născuți vii, potrivit datelor finale ale Institutului Național de Statistică, procesate pentru anul 2018, ies la iveală clivaje cronice între județe, precum și între urban și rural.

În Tulcea, numărul copiilor morţi este de două ori mai mare faţă de media pe ţară

Dacă în București rata mortalității infantile a coborât la 3,3 la mie, Tulcea are o rată de 14,7 la mie, peste dublul mediei naționale. O discrepanță dramatică se observă și între urban și rural: în Botoșani, de pildă, rata mortalității infantile în rural este de trei ori mai mare decât la oraș, unde mamele au acces la servicii medicale constante.

Potrivit centralizării INS, sunt județe în care mortalitatea infantilă este și de cinci ori mai mare față de altele, unde șansa la viață a copiilor născuți prematur sau cu patologii severe este mult mai bună.

Organizația Salvați Copiii a realizat o hartă a mortalităţii infantile. În acest grafic se observă discrepanțe cronice între județe și drama nou-născuților care mor în rural. Trebuie menționat că rata mortalității infantile se află în corelație cu numărul nașterilor și al deceselor.


    Harta mortalităţii infantile din Româniafoto: Salvaţi Copiii
Harta mortalităţii infantile din Româniafoto: Salvaţi Copiii

Județele cu cea mai dramatică rată

     Tulcea – 14,7 la mia de copii născuți vii

     Botoșani – 12 la mia de copii născuți vii

     Sălaj – 11,1 la mia de copii născuți vii

Județele unde șansa la viață este optimistă:

     Dâmbovița – 3 la mia de copii născuți vii

     Ilfov – 4 la mia de copii născuți vii

     București – 3,3 la mia de copii născuți vii

 „Clivajul uriaș între câteva județe ale țării ne arată că șansa la viață a nou-născuților depinde de accesul la servicii medicale și de dotare a maternităților cu aparatură medicală vitală. Este nu doar o nedreptate profundă, ci și o încălcare a dreptului la viață.

Devine imperios necesar să accelerăm dotarea maternităților și să dezvoltăm programul de combatere a mortalității infantile, pe toate componentele lui vitale. Mizăm pe solidaritatea socială și continuăm să punem presiune pe autorități, să facă din maternități o prioritate zero”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Şanse la viaţă, în funcţie de zona geografică

O discrepanță se observă și în ceea ce privește șansa la viață a copiilor care se nasc în mediul rural. În toate județele, cu excepția Ilfovului, rata mortalității infantile este sensibil mai mare în mediul rural față de mediul urban, dar în Botoșani situația este dramatică: 16,6 față de 5,6 la mia de copii născuți vii.

„Când vorbim despre nou-născuți, nimic nu este prea mult și în ultimul timp maternitățile au beneficiat de dotări care au făcut ca nou-născutul cu patologie să beneficieze de o șansă în plus, dar de multe ori ne confrutam cu adevărate drame, când, după o luptă câștigată, după 20, 30, 50 de zile un copil se externează din maternitate și ajunge acasă într-un mediu neprielnic.

Județul Botoșani este printre cele mai sărace regiuni din Uniunea Europeană. Mortalitatea infantilă este influențată, mai ales în mediul rural, de sărăcie, accesul limitat la medicina primară, multe comune nu au medic de familie, și atunci când el există, se află la distanță mare sau cu program divizat în mai multe localități. La acestea se adaugă numărul mare de sarcini la mamele minore sau sarcini nedispensarizate.

Organizația Salvați Copiii România a anunțat demararea unui amplu proiect de dotare a secțiilor pentru nou-născuți, cu o investiție totală de aproximativ un milion de Euro, în 2020. Astfel, parte a programului de combatere a mortalității infantile, Salvați Copiii România va achiziționa, pe parcursul anului 2020, aparatură medicală de ultimă generație pentru 35 de maternități și secții de terapie intensivă neonatală și pediatrie. În perioada 2012-2019, organizația a reușit să doteze 96 de maternități din toate județele țării, cu 630 de echipamente medicale, în valoare totală de cinci milioane de Euro.

Organizaţia Salvaţi Copiii transmite că viața prematurilor depinde de investiția în maternități: 3,5% din impozitul pe venit

Până pe 25 mai, fiecare contribuabil poate descărca Formularul 230 sau Declarația Unică, precompletate cu datele de identificare ale organizației, de la adresa www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza. Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate și depuse personal la administrațiile financiare sau trimise prin poștă, cu confirmare de primire. Suma nu trebuie menționată în formular, ea urmând să fie completată de administrația financiară.

Citeşte şi: 

Uite cum arată noul dispozitiv care va salva viaţa bebeluşilor la maternitatea Botoşani

Mii de adolescente din România au deja doi sau trei copii

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William, Prințul Harry, Kate Middleton, Meghan Markle  sursa   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
inundatii galati facebook jpg
Rugaciune jpg
Clanul sicilienilor
cicoarea jpg
Inger pazitor jpg
mohamed al fayed gettyimages jpg
actibild copii shutterstock1 jpg
lillie langtry captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net