Iată satul unde bolnavii se vindecau prin botez!

Ultima actualizare:

    Botezul avea loc la Biserica ”Înălţarea Domnului“, în cimitir
Botezul avea loc la Biserica ”Înălţarea Domnului“, în cimitir

O practică nemaiîntâlnită în ţara noastră a pus satul ialomiţean Copuzu pe harta minunilor. De sute de ani, preoţii de aici au botezat persoane bolnave ca să le dea şansa la o viaţă fără durere. Localnicii vorbesc despre a doua creştinare.

Copuzu e un sat izolat din inima Bărăganului, aflat la circa două ore de Capitală. Ajungi aici doar ghidat de GPS. Drumul spre aşezare nu e asfaltat şi nici nu are vreun indicator. Trăiesc 135 de familii cu aceleaşi vechi obiceiuri moştenite din tată-n fiu şi din preot în preot. Unul dintre ele ar fi să se boteze a doua oară în Noaptea de Înviere. Oamenii cred că numai aşa păcălesc boala şi moartea. Vă imaginaţi probabil adulţi în toată firea băgaţi dezbrăcaţi în butoaie imense în mijlocul bisericii. Ei bine, lucrurile nu stau tocmai aşa. ”Apa era dusă în altar de naşii spirituali aleşi din sat, iar până sâmbătă seara nimeni nu  se atingea de ea. Aproape de miezul nopţii, oala era scoasă din biserică şi dusă în cimitir, lângă o cruce. Când părintele spunea “Veniţi de luaţi lumină!”, naşii îi puneau bolnavului apă în cap de trei ori, după care îl îmbăiau, îl dezbrăcau şi hainele le aruncau lângă cruce şi le dădeau foc. Nimeni nu punea mâna pe ele, căci se credea că se lua boala. Finul ea îmbrăcat cu altele noi şi i se rostea noul nume. Trebuia să fie numit după un sfânt. Din părul lui curgea apa, iar prin picături se scurgea şi boala. Obiceiul era vechi de sute de ani, doar că părintele nu mai e lăsat să facă asta de vreo doi ani”, ne-a povestit una dintre bătrânele satului.


    Tudora Barbu are şapte fini
Tudora Barbu are şapte fini

Tudora Barbu are şapte fini şi spune că botezul i-a ajutat să scape de spaimă, de stres, de nervi, de epilepsie. ”Nu vindeca orice, deşi veneau oameni de peste tot, chiar şi din străinătate, cu speranţă”, ne spune femeia de 75 de ani. Asta o susţine şi Maria Nae, mama preotului Ion Nae. “Avem un bărbat care a fost bolnav, botezat a doua oară şi a trăit 86 de ani. Călugării de la Mănăstirea Crăsani au făcut reclamaţie la episcopie şi nu i s-a mai dat voie părintelui să permită practica asta”, mărturiseşte femeia. Tot ea spune că fata ei a murit de cancer la 23 de ani, dar că pentru boala ei nu a avut leac.


    Părintele Ion Nae a practicat al doilea botez până acum doi-trei ani
Părintele Ion Nae a practicat al doilea botez până acum doi-trei ani

Click! spune

Al doilea botez nu este o taină recunoscută oficial de Biserica Ortodoxă. Cu toate acestea, sunt preoţi care o săvârşesc, riscând să fie caterisiţi şi să nu mai poată practica preoţia. Se spune că unii oameni l-au primit pe necuratul în ei la botez şi nu pot scăpa de chin decât prin săvârşirea celui de-al doilea.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
padure tropicala jpg
mar negru jpg
Masline Pixabay jpg
ger naprasnic jpg
semafor jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net