În Mamaia Nord te costă și să respiri! Un salariu minim pe economie «se duce» doar dacă stai pe cearșaf, pe plajă

Ultima actualizare:

Nu mai e un secret faptul că prețurile de pe litoralul românesc, în special cele din stațiunea Mamaia, s-au „umflat” nejustificat de mult și în acest sejur estival. Multe voci susțin însă că totul s-a transformat într-o jecmăneală la drumul mare, asta dacă ne raportăm la salariul minim pe economie! Iată ce poți face de acești bani într-o astfel de locație!

În Mamaia Nord te costă și statul pe cearșaf! Foto: g4media
În Mamaia Nord te costă și statul pe cearșaf! Foto: g4media

Dacă unii turiști se plâng de prețul șezlongurilor din stațiunile de pe litoralul românesc, ei bine în Mamaia Nord te costă și dacă îți amplasezi tu propriul cearșaf pe plajă! Prețurile au explodat în această stațiune, care aparține administrativ de Năvodari.

Vezi și: Stațiunea de pe litoralul românesc cu cele mai mici prețuri! Noua atracție?

În Mamaia Nord te costă și cearșaful pe plajă!

Unii operatori de plajă ajung să le ceară turiștilor chiar și 200 de lei pe zi, doar pentru amplasarea unui cearșaf pe plajă, așadar nici nu mai vorbim despre prețul șezlongurilor!

Într-o țară în care salariul minim net pe economie este de 1524 de lei, în urma unui simplu calcul, acești bani se pare că ajung doar pentru șapte zile și jumătate de stat pe nisipul din Mamaia Nord!

Nu rata: Stațiunea Mamaia, locul unde parcarea e mai scumpă decât la Las Vegas. La cât se ridică o zi de plată pentru un turist

Aceasta este situația unui operator privat din zona Mamaia Nord, care gestionează plaja Marina Surf, și care a scos la închiriat și porțiunea de nisip dintre malul mării și primul rând de șezlonguri, făcând-o loc pentru „cearșafuri”. În intervalul 08:30-20:00, turștii trebuie să plătească pentru acest loc nici mai mult nici mai puțin de 200 de lei!

Mai mult decât atât, așa cum ne-am obișnuit, nici condițiile nu sunt demne de prețurile pe care le percep patronii, având în vedere că locația respectivă se află în apropierea unor blocuri aflate în construcție, „priveliștea” nefiind una tocmai spectaculoasă. Plaja este asociată cu un complex imobiliar de lux din Năvodari, în apropiere de Mamaia Nord și de zona cluburilor de fițe, informează G4media.ro.

În schimbul celor 200 de lei, turiștii nu beneficiază, practic, de nimic, nici măcar de umbrelă și pot folosi doar un cearșaf de maximum 1,4 x 2 metri. Cei care doresc să se așeze pe șezlonguri cu umbrelă, sunt nevoiți să scoată din buzunar 150 lei în primul rând, 120 de lei în al doilea rând și 100 de lei în al treilea rând.

Pe aceeași temă: Litoralul, mai scump ca anul trecut. Ce preţuri sunt la mare de 1 Mai

Ce spun autoritățile?

În teorie, fâșia de plajă dintre primul rând de șezlonguri și malul mării ar trebuie să fie lăsată liberă, în cazul unor intervenții de urgență, a explicat Horia Constantinescu, șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. Operatorii de plajă nu înțeleg însă că cel puțin 5 metri de plajă din apropierea apei trebuie să fie lăsați liberi pentru situații neprevăzute care pot apărea, astfel că se gândesc cum să profite și de pe urma acestei porțiuni, făcându-o zona de „cearșafuri”.

Tot în lege, se stipulează însă că zonele pentru cearșafuri ar trebui să fie amplasate în paralel cu cele pentru șezlonguri, și nu în fața sau în spatele lor.

Mai mult decât atât, operatorii au obligația de a lăsa 30% din spațiul plajei pe care o administrează liberă, neocupată de șezlonguri, dedicată tocmai zonei de cearșafuri.

Șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor a precizat că inspectorii efectuează frecvent controale pe sectoarele de plajă pentru a verifica dacă operatorii respectă această regulă. 

Reacția fostului șef de la Apele Române: „Nu este normal deloc!”

Nu este normal absolut deloc. Poți cere bani pentru un serviciu pe care îl oferi – șezlong, umbrelă, însă accesul pe plajă este și va fi mereu gratuit. Nu poți obliga un cetățean să plătească pentru acest drept… deoarece este un drept al oricărui român.(..)”, a declarat, pentru sursa anterior menționată, fostul șef de la Apele Române, Bogdan Bola.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net