Încă două cazuri suspecte de hepatită misterioasă, în România. Recomandări pentru părinți

Ultima actualizare:

Crește numărul cazurilor de hepatită cu origine necunoscută, care afectează copiii. Până acum, s-au raportat aproape 200 de îmbolnăviri, în 14 țări, inclusiv România. Mulți părinți încep să se alarmeze și iau cu asalt camerele de gardă ale spitalelor. Dr. Mihai Craiu face un apel la calm și recomandă mai degrabă un set de măsuri de prevenție.

Febra, icterul și afecțiunile digestive sunt semne care trebuie să vă trimită la medic
Febra, icterul și afecțiunile digestive sunt semne care trebuie să vă trimită la medic

Încă două cazuri suspecte, în România

În România, avem confirmat un caz de hepatită cu origine necunoscută, la o fetiță de 5 ani, internate în spital din 4 aprilie. Este sub tratament, iar dacă acesta nu funcționează, medicii iau în calcul un transplant hepatic. Fetița nu a avut COVID, iar testele pentru adenovirus au ieșit negative. Joi, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Adriana Pistol, a anunțat că au apărut încă două cazuri suspecte, ce vor fi confirmate sau infirmate în urma analizelor. Cei doi copii au 8 luni, respectiv 10 ani.

Ce știm despre această boală la copii

Misterioasa boală afectează minorii cu vârste cuprinse între o lună și 16 ani și e destul de gravă. Cel puțin un copil a murit și alți 17 au avut nevoie de transplant hepatic. Cei mai mulți pacienți diagnosticați au prezentat simptome de gastroenterită (diaree și greață), urmate de icter (îngălbenirea pielii și a ochilor). Este o hepatită „misterioasă” pentru că, deși afectează ficatul, nu a fost identificat la analize niciunul dintre virusurile obișnuite care provoacă hepatita virală acută (virusurile hepatitei A, B, C, D și E). În schimb, apare o infecție cu o tulpină de adenovirus numită F41. „Nu par să existe focare sau legături între cazurile diagnosticate. De aceea, OMS nu recomandă evitarea călătoriilor în țările unde au apărut cazuri”, precizează medicul pediatru Mihai Craiu, pe Spitalul Virtual pentru Copii.

Val de părinți îngrijorați în spitale

Medicul a povestit că în ultima perioadă a avut foarte multe solicitări la camera de gardă: părinții veneau de mână cu cei mici să verifice dacă au sau nu „hepatita cea nouă”. Doar într-o noapte am avut peste 20 de astfel de solicitări, de la părinți veniți cu biletele de avion, din UK, cerând să verificăm dacă cel mic are hepatită. Haideți să lăsăm un pic emoțiile, pentru că nu ajută la nimic. Contagiozitatea bolii nu pare a fi uriașă, deci trebuie să fim rezonabili”, a declarat miercuri dr. Mihai Craiu. Recunoaște că panica vine din necunoaștere, însă nu trebuie să dezvoltăm o paranoia și să ne închidem iar copiii în case. Doar să fim atenți la mici simptome și să luăm mai în serios regulile de igienă.

La ce simptome să fii atent

Medicii recomandă părinților să fie atenți la următoarele manifestări: oboseală persistentă, lipsa poftei de mâncare, dureri de burtă, grețuri, vărsături, diaree, icter, urină închisă la culoare, mâncărimi ale pielii, temperatură crescută, dureri musculare sau articulare. În acest caz, ducem copilul la spital. Cu o simplă dozare a transaminazelor putem afla dacă pacientul are sau nu o formă de hepatită, iar ulterior, dacă e cazul, se va face o evaluare a markerilor pentru virusuri necunoscute. „Un sugar e simptomatic în 1-3% din cazuri, în timp ce un adolescent sau un adult, e simptomatic în 30-50%. Cu cât e mai mic, cu atât gradul de vigilență trebuie să fie mai mare”, a explicat Mihai Craiu la Digi24.

Principalele măsuri de prevenție

Cea mai bună metodă de prevenție este spălatul mâinilor
Cea mai bună metodă de prevenție este spălatul mâinilor

Cele mai bune măsuri de prevenție împotriva îmbolnăvirii sunt cele clasice: spălatul cât mai des pe mâini, în special după frecventarea locurilor publice, spălatul alimentelor consumate crude (fructe, legume) și evitarea supradozării cu paracetamol. „Transmiterea pe calea aerului este puțin probabilă. Nu spun că nu se poate, spun doar că masca nu va ajuta prea mult. Igiena mâinilor este importantă”, adaugă dr. Craiu.

Aveți un pont sau mai multe informații pe subiect? Scrieți-ne pe adresa pont@click.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Letizia și Sofia colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net