Internat de 9 ori la nebuni, a vrut să arunce în aer facultatea

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Panică, ieri dimineaţă, la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi" din Iaşi. Un tânăr bolnav psihic a intrat într-una din sălile de clasă cu o bombă. Avea suficient explozibil, spun experţii pirotehnişti, cât să facă praf amfiteatrul. Tragedia a fost însă evitată de un student care l-a imobilizat pe atentator.

A spus că este terorist, că are în spate o bombă care urmează să explodeze şi a cerut să vină poliţia. Cu toate astea, Oliver Stan (38 de ani), nu a fost, iniţial, luat în serios. Ba, mai mult, cei 40 de studenţi de la Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii care dădeau examenul scris de licenţă i-au cerut individului să-şi vadă de treabă şi să-i lase să se concentreze. Iritat de atitudinea studenţilor, atentatorul a deschis cele două genţi pe care le avea şi le-a arătat celor din sală că nu glumeşte.

Avea un obuz de jumătate de metru din al doilea Război Mondial, bidoane de plastic umplute cu peste zece litri de benzină şi un dispozitiv artizanal conceput să amorseze bomba. Din acel moment, oamenii s-au panicat. Ca să salveze studenţii de la un dezastru, decanul facultăţii, Ion Bogdan, a venit în amfiteatru şi s-a oferit să fie luat ostatic în locul lor. „L-am rugat să iasă din sală, să discutăm doar noi doi pe hol şi să lăsăm studenţii în pace", a povestit Ion Bogdan. „La un moment dat, a umblat în ghiozdan, a apăsat pe ceva, s-a auzit un zgomot puternic şi a ieşit mult fum. N-a fost nimeni rănit, nici măcar eu care eram la trei metri", a mai spus decanul. Profitând de faptul că atentatorul era dezorientat după ce bomba s-a detonat parţial, unul dintre studenţi a dovedit un curaj ieşit din comun şi a sărit pe el. L-a pus la pământ şi, împreună cu ceilalţi colegi l-au imobilizat cu o curea. Poliţia l-a reţinut pe Oliver Stan, care este cercetat acum pentru terorism şi riscă 20 de ani de închisoare.

Nimeni nu ştie încă ce l-a determinat pe atacator să recurgă la acest gest. Totuşi, anchetatorii spun că, la câtă grijă a pus în confecţionarea dispozitivului exploziv, este aproape sigur că a venit decis să-l detoneze. Bărbatul a fost student al Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii în urmă cu aproximativ 15 ani. Nici unul dintre profesorii care l-au văzut nu-şi aminteşte de el.

Echipele de pirotehnişti au făcut cercetări la locul atentatului

simeon stalpnicul png

simeon stalpnicul png

Atacatorul se credea Mesia!

Oliver Stan a fost diagnosticat, în 2006, cu o boală psihică extrem de gravă. De atunci şi până în prezent, a fost internat de nouă ori la Spitalul de Psihiatrie Socola din Iaşi, unde era tratat pentru schizofrenie paranoidă. Medicii de la Socola spun despre el că era un tânăr cultivat şi chiar liniştit şi că provine dintr-o familie bună. Vecinii au spus că venea extrem de rar acasă şi că nu vorbea cu nimeni, iar acum trăia mai mult în pustietate, în munţii Neamţului. Ultima oară a ajuns la spital în primăvara acestui an, a primit medicamentaţie şi a fost lăsat să plece.

„Nu s-a manifestat niciodată violent. A încercat întotdeauna calm să-şi exprime convingerea că el este Mesia", a explicat Nicoleta Niţă, medic psihiatru curant al lui Oliver Stan. Specialiştii cred că lipsa tratamentului a dus la o acutizare a bolii, iar planul odios pus la cale de tânăr a venit pe fondul lipsei supravegherii medicale. Cu toate astea, potrivit oficialilor de la Socola, Stan nu poate fi constrâns să rămână internat în spital şi nici măcar să urmeze tratamentul prescris.

El l-a pus la pământ pe atentator

Marian Platonov a venit la Iaşi dintr-o mică localitate situată în Republica Moldova, lângă Chişinău. A absolvit cursurile facultăţii şi îşi dorea foarte mult să susţină şi licenţa. Nu se aştepta ca la examen să fie ameninţat cu o bombă, dar nici să aibă atâta curaj încât să intervină. „Eu credeam că doar în filme se întâmplă aşa ceva. Niciodată n-am mai fost într-o asemenea situaţie. Astăzi am văzut cum pot acţiona într-o situaţie limită. Cred că m-am descurcat destul de bine", a povestit Marian, devenit acum erou. Tot el i-a luat apărarea atentatorului, care, până la sosirea poliţiştilor, era să fie luat la bătaie de ceilalţi studenţi.

Marian este văzut acum ca un erou de colegii lui

simeon stalpnicul png

Istoria atentatelor cu bombă din România

9 martie 1995. Pirotehnistul Mihai Alupoaie a încercat să dezamorseze o bombă ar­­tizanală cu telecomandă, mon­tată sub un autoturism care se afla parcat în faţa Judecătoriei Suceava. În timpul operaţiunii de dezamorsare, bomba a explodat, ucigându-l pe ofiţer şi rănind alte cinci persoane. Autorul atentatului a fost condamnat la 20 de ani de închisoare.

5 noiembrie 2001. Maiorul Nicolae Lupu, şeful Serviciului Poliţiei Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Vrancea, a fost ţinta unui atentat cu grenadă de război. Ofiţerul deranjase mai multe structuri de tip mafiot, care făceau evaziune fiscală, trafic de alcool şi petrol. Maiorul a circulat mai bine de o jumătate de oră cu grenada sub capotă. Dacă ar fi explodat, toţi oamenii aflaţi pe o rază de 200 m ar fi fost ucişi.

28 decembrie 2003. O persoană a fost rănită, după ce un dispozitiv explozibil a fost aruncat de un necunoscut într-un local din municipiul Turda. Probele au dus la concluzia că a fost vorba despre o reglare de conturi între două bande rivale.

6 noiembrie 2002. Dragoş Ciupercescu, primul terorist român, a detonat pe trotuarul din faţa Liceului "Jean Monnet" din Bucureşti o grenadă, provocând rănirea a cinci elevi. La 14 martie 2003, el a amplasat o altă grenadă, pe o alee frecventată din Parcul Cişmigiu. Ciupercescu a fost condamnat la 18 ani de închisoare.

11 ianuarie 2013. Trei persoane au fost prinse în flagrant, în timp ce încercau să amplasaze un pachet cu dispozitiv exploziv la Piatra Neamţ, sub maşina lui Bogdan Mararu, fra­tele lui Gheorghiţă Mararu, asasinat în noiembrie 2010. Bomba a fost confecţionată în aşa fel încât, în momentul în care maşina pornea, ­exploda. Anchetatorii au spus că asasi­narea interlopului Mararu fu­sese pusă la cale de rivalii lui. Potrivit specialiştilor, dacă exploda, bomba improvizată ar fi distrus totul pe o rază de aproape 400 m.

«Monstrul din Oslo», un nebun care a şocat planeta

Atentatorul de la Iaşi e mic copil pe lângă Anders Breivik. La 22 iulie 2011, Breivik a ucis opt persoane prin detonarea unei bombe în apropierea guvernului din Oslo. Pe urmă, bărbatul a mers pe insula Utoya, aflată la aproximativ 50 km distanţă de Oslo şi a deschis focul asupra unei tabere de vară a tinerilor laburişti, ucigând 69 de persoane.

Poliţia norvegiană a fost dur criticată pentru incompetenţa ei, lăsând să treacă mai mult de trei ore între atentatul de la Oslo şi arestarea lui Breivik pe insula Utoya, în condiţiile în care numele acestuia era deja cunoscut de serviciile de securitate. Într-un raport înaintat judecătorilor din Oslo, medicii l-au declarat pe Anders Breivik iresponsabil penal, spunând că acesta suferă de schizofrenie paranoidă. Bărbatul era psihotic şi prezenta deliruri caracteristice schizofreniei. Totuşi, Breivik a fost judecat şi condamnat la 21 de ani de închisoare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
banner burger urs png
amuleta jpg
rit vechi1 jpg
terci cu legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net