Intervenție ca în Top Gun cu avioane supersonice F16, la Drobeta Turnu Severin
O aeronavă-fantomă, care nu a răspuns apelurilor radio, a dat emoții autorităților, după ce a intrat în spațiul aerian al României, miercuri seara, 8 iunie, fără plan de zbor anunțat sau mijloace de identificare radar pornite.
Episodul a fost surprins în diverse clipuri video de localnici din Drobeta Turnu Severin, treziți din rutina zilnică de vuietul supersonicelor. Aceștia au abordat situația în stilul autentic oltenesc, cu glume, ironii și cu o atitudine destinsă.
Oltenii au făcut bășcălie
„Ia uite ce forjă dă-n el!”, observă cu atenție sporită un localnic. „Este F-16, Nană! Ăla se auzi așa”, a exclamat altul.„Nu mai dă cu bomba...”, constată, ușor dezamăgit, alt participant la spectacolul tip „Top Gun”.
„Ia uite ce fumegă... Îl escotează, îți zic eu. Uite, mai vine unul. E F-16! Se învârte și ăla”, deslușește, la un moment dat, cineva firul evenimentului.
„Nu, mă! Ăla are altă treabă. Se duce în altă parte. Se duce la sârbi ăla”, îi atrage atenția un vecin mai puțin interesat de ceea ce se întâmpla, aparent cunoscător al rutelor avioanelor supersonice care survolează rar, dar gălăgios, zona.
„Se întoarce! Ia uite ce se duce-n sus, fii atent! Vin rușii! Hai, Putin! Că ai scumpit motorina...”, își trădează altul simpatiile.
Discuțiie spumoase au avut loc în timp de avionul-fantomă, un Beechcraft bimotor, cu două persoane la bord a venit dinspre Ungaria, a survolat teritoriul țării, a trecut un pic peste Serbia și și-a „pierdut urma”, aparent, deasupra Bulgariei.
Bulgarii încearcă să dea de urma avionului
Toată „plimbarea” a fost efectuată în compania „selectă” a mai multor avioane militare supersonice, inclusiv două F-16 ale Forțelor Aeriene Române.
„Precizăm că aeronava în discuție, care a evoluat în spațiul aerian al României pe traiectul Oradea – Caransebeș - Drobeta Turnu Severin, nu a manifestat un comportament ostil sau periculos. În niciun moment, pilotul aeronavei nu a răspuns interogărilor radio și nici semnalelor vizuale transmise de aeronavele militare interceptoare, potrivit normelor internaționale.
Citește și: Un avion Tarom era să fie avariat de o dronă, la Chișinău
Din datele disponibile la acest moment, aeronava a decolat din Ungaria, din zona Debrețin, în jurul orei 17.30, fără a avea un plan de zbor aprobat și fără a avea pornite mijloacele electronice de identificare de tip transponder.
Autoritățile bulgare investighează, la acest moment, la sol, zona ultimei poziții cunoscute a țintei, pentru identificarea aeronavei și stabilirea detaliilor”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Apărării Naționale.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!