Îți place peștele capturat din Dunăre? Este otrăvitor, fiind infestat cu metale grele!
Peștele din Dunăre este una dintre resursele culinare preferate de mulți români și o sursă de hrană pentru populația din vecinătatea fluviului.
Cercetătorii Universității Dunărea de Jos din Galați au făcut teste pe 20 de persoane, care au consumat frecvent pește de Dunăre. Rezultatul a fost că în părul acestor persoane au descoperit o concentrație de mercur de 10 ori mai mare față de limita normală, transmite Digi24.ro
Informațiile, publicate de cercetători nu par să îi alarmeze pe cei care au ca sursă principală e hrană peștele provenit din fluviu. De altfel, de generații întregi, Dunărea a fost principala sursă de hrană a populației din proximitatea fluviului.
„În final, trebuie să mâncăm ceva. Dacă din baltă nu este, de undeva trebuie să mâncăm. Măcar o dată pe săptămână mâncăm pește. Luăm și de mare. Ne-am luat pește, că țin post și normal că mi-am luat peste. Deci voi consuma, normal. Toate alimentele conțin ceva”, a declarat o persoană intervievată de sursa citată.
Conform acestora, în 2021, a fost extrasă din Dunăre o cantitate de 8.000 de tone de pește, aproape jumătate ajungând la vânzare! „Metalele grele sunt specificate ca și agenți provocatori de afecțiuni oncologice. Trebuie văzut peștele de unde este adus. Eu fug de peștele de Dunăre. Mai bine știu că este într-un lac, este într-o crescătorie verificată”, a declarat pentru Digi, Paul Ichim, chirurg oncolog.
Rectorul Universității „Dunărea de Jos”, din Galați, Lucian Georgescu a declarat pentru aceeași sursă că cercetarea va fi extinsă pentru a reuși să se afle cel mai important aspect, sursa sau sursele poluării masive.
„Acest proiect va permite începând de anul viitor să mergem în amonte până la Marea Nordului, și pe Dunăre, și pe Rin și să determinăm de unde vin poluanții, pentru că în majoritatea cazurilor nu vin din România”, a declarat Lucian Georgescu, citat de Digi24.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!