Kiwi românesc și curmalul de Dobrogea. Cum încearcă fermierii să facă față schimbărilor climatice
România traversează unul dintre cele mai secetoase perioade de când se fac măsurătorile, o perioadă în care se depășesc recorduri de temperatură, dar și recorduri la cotele mici ale apelor.
Specialiștii în domeniu sunt de părere că situația se va repeta și în anii următori, din cauza schimbărilor de natură climatică. Românii vor trebui să se readapteze, iar fermierii români trebuie să se pregătească pentru a cultiva kiwi, rodie, curmali chinezești sau chiar kaki.
Vezi și: Primul oraș din România care a pierdut lupta cu seceta. Apa e furnizată cu porția
Un exemplu de fermier ce a început să se adapteze schimbărilor este Sorin Mărunțiș, care a început să recolteze mult mai devreme fructele, doar că le pierde și mai repede din cauza arșiței, arată Antena 3.
„Toate au plecat în vegetație mult mai devreme și totodată se termină mai devreme", spune fermierul.
Vezi informații și despre: Care sunt explicațiile temperaturilor ridicate? Planeta e mai caldă cu 1,1 grade Celsius
Putem cultiva kiwi în România?
Din cauza căldurii foarte puternice, este pentru prima dată când se ia în calcul crearea unor culturi mai rezistente la căldură și precipitații scăzute. Astfel, sunt zone întregi din țară unde procesul de deșertificare este ireversibil.
Profesorul Florin Stănică, de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, a discutat despre problemele pe care le are România. Acesta a amintit că porumbul este o plantă iubitoare de apă, dar pe care o cultivăm pe o suprafață prea mare, mai ales că zootehnia nu este destul de dezvoltată.
Mai mult, profesorul Florin Stănică amintește că agricultorii români nu glorifică porumbul așa cum ar trebui.
Împinși de nevoie, fermierii români trebuie să-și înlocuiască culturile clasice, care nu mai dau randament din cauza căldurii, cu altele.
Din cauza schimbărilor climatice, românii vor putea cultiva, de acum, plante precum kiwi, smochin sau curmale.
„Cred că din 1996 ne ocupăm de curmalul chinezesc. Îi zicem mai nou curmal dobrogean. Kiwi și bananul sunt alte două specii care necesită de data aceasta cantități moderate de apă. Avem toate cele trei specii de kiwi", a declarat Florin Stănică.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!