Lege controversată! România ar putea deveni prima țară din UE care condiționează accesul la educație cu teste antidrog

Ultima actualizare:

România ar putea deveni prima țara din Uniunea Europeană care condiționeză dreptul constituțional la educație de controlul preventiv pentru substanțe psihoactive.

Accesul la școală poate fi condiționat de acceptul testului antidrog / foto: Pixabay
Accesul la școală poate fi condiționat de acceptul testului antidrog / foto: Pixabay

Cu alte cuvinte, elevii și studenții ar putea fi obligați să accepte un test antidrog aleatoriu în școli și facultăți, la fel cum se întâmplă în cazul sportivilor de performanță cu testele de dopaj.

Controversata propunere legislativă se află, în prezent, se află în dezbatere în Parlament, parte a amendamentelor propuse de PSD la noua Lege a educației. Teste ar urma să fie făcute de poliție sau de conducerea școlii, scrie Gandul.

Unde ar urma să fie făcute testele și în ce condiții

Aceste teste ar urma să fie non-invazive, adică teste de urină, și ar făcute în cabinetele medicale din școli , în prezența unui psiholog și a unui asistent din cadrul direcției de protecție a copilului, în cazul minorilor.

Prevederea vine în contextul în care Autoritățile – Agenția Națională Antidrog, DIICOT, Poliție – recunosc creșterea semnificativă a consumului de substanțe psihoactive în rândul tinerilor și, mai dramatic, scăderea vârstei debutului, înspre 12-13 ani.

Potrivit cifrelor obținute de sursa menționată mai sus, procentul liceenilor, minori sau majori, care au consumat fie și o singură dată o substanță psihoactivă, au tras un fum sau au luat măcar o pastiluță, fie doar să se prostească, ar urca spre 90%.

Psiholog: „Vorbim de o țigară, nu de o jumătate de kilogram de amfetamine”

Alexandra Cazacu, psiholog, susține că legea este o idee bună doar în anumite condiții: „Eu sunt pentru în ceea ce privește controlul din când în când, random, indiferent dacă testul este făcut în privat, adică acasă, de părinți, sau în școli.

Dar, repet, nu ar trebui să existe consecințe pentru consum sau pentru deținerea de substanțe psihoactive în incinta liceelor.

Bine, aici vorbim de o țigară, nu de o jumătate de kilogram de amfetamine. Părerea mea este că da, orice lege care își propune să depisteze din timp consumul de droguri în rândul acestor consumatori vulnerabili, adolescenți, este bine venită, repet, cu condiția ca să fie dezincriminat consumul.

Eu aș extinde aceste controale și în cazul concertelor, festivalurilor, dar aici ar putea suna a comunism”, încheie psihoterapeutul.

În ce condiții această prevedere ar putea deveni lege

Textul proiectului precizează că „în contractul educațional, elevul sau studentul să accepte obligația de a fi testat prin mijloace non-invazive în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive, la solicitarea polițiștilor în cadrul controalelor tematice inopinate”.

Până la intrarea în vigoare, noua lege a educației, în care se află dezbatere publică, trebuie să trecă de cele două camere ale Parlamentului și să fie constituțioală.4

Acest lucru este posibil doar dacă motivația prevederii consumului de droguri și nu condiționează actul educațional.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Joseph Maroon01 jpg, FOTO facebook/Joseph Maroon
image
image
image
image
image
image
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Mici pe gratar FOTO Shutterstock jpg
earthworm 686592 1280 jpg
belgium 6497401 1280 jpg
pestera Farcu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net