Dosarul „droguri în școli” a ajuns la clasa a VII-a. Copii de 13 ani primeau droguri de la dealeri de 18 ani
Dosarul „droguri în școli”, început acum 5 zile cu arestări în București aduce zi de zi noi dezvăluiri terifiante. Traficanții de etnobotanice de mare putere și droguri de mare risc au ajuns la excese fără precedent în Moldova. Aici au apărut cazuri de copii de clasa a VII-a (13 ani) care luau substanțe interzise de la traficanți de clasa a XII-a (18 ani).
Centrul traficului cu etnobotanice de mare putere, droguri de risc și mare risc destinate elevilor din Moldova a fost descoperit de polițiștii de la Crimă Organizată și procurorii DIICOT în orașul sucevean Rădăuți. Substanțele interzise erau aduse din cel mai important oraș din Transilvania, Cluj-Napoca.
Dosarul „droguri în școli” varianta Moldova
Acest dosar a fost instrumentat de procurorii de la DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava și de polițiștii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Suceava. Conform monitorulsv.ro, deși foarte tineri 18-22 de ani, dealerii din grupare nu aveau scrupule, fiind toți consumatori înrăiți și deci disperați să facă bani. Vindeau substanțe la adulți și minori, elevi cu vârste între 13 și 16 ani.
În doi ani suspecții au „produs” 140.000 de euro după cum estimează anchetatorii. Surse din anchetă au dezvăluit că membrii grupului infracțional comercializau drogurile și substanțele psihoactive cu sume cuprinse între 200 și 250 de lei per gram. În cazurile în care făceau livrare la domiciliu în comune limitrofe municipiului Rădăuți se mai adăuga un tarif de 50 de lei pentru transport.
Drogurile veneau de la Cluj
Tânărul identificat drept liderul grupării, Paul Alexandru Colibaba aducea cantități mari de etnobotanice și de droguri de risc de la Cluj-Napoca scriu jurnaliștii de la sursa citată. Cei care preluau drogurile aveau clienți constanți fete și băieți de 13-16 ani. Ancheta a dus la descoperirea unor situații în care consumatori la aceste vârste au făcut chetă pentru a-și achiziționa droguri, fiind amatori de astfel de substanțe pe care le pregăteau sub formă de liniuțe și le prizau cu ajutorul unor bancnote rulate. Traficanții aveau un tupeu atât de mare încât umblau la volan prin localitățile din județul Suceava fără să aibă carnet doar pentru a duce drogurile pe post de curieri.
Având în vedere gravitatea faptelor de care se fac vinovați membrii rețelei, judecătorii de la Tribunalul Suceava au decis să aresteze cei mai importanți dealeri din grupare, cu vârste cuprinse între 18 și 22 de ani.
Când a început dosarul „droguri în școli”
Dosarul „droguri în școli” are numele de cod „Meduza” și a dus la primele percheziții luni, 20 martie în București unde au fost reținute șapte persoane pentru a fi arestate în cele din urmă doar două. Au urmat apoi percheziții la Timișoara, Iași, Bacău și Suceava. Dosarul a pornit la sfârșitul lunii septembrie a anului trecut după ce trei eleve de la un liceu de prestigiu din București au leșinat în curtea unității de învățământ după ce au fumat o țigară formată dintr-un amestec de etnobotanice cu canabis