Locul din România unde te simți ca-n Toscana. Mii de turiști vin în fiecare săptămână aici și rămân impresionați

La doar două ore de Cluj-Napoca, în satul hunedorean Banpotoc, situat pe Valea Mureșului între Deva și Simeria, un italian a creat o grădină botanică remarcabilă pe aproape patru hectare, în stil renascentist italian.

 I Giardini di Zoe a devenit recent populară pe Tik Tok / foto: igiardinidizoe.ro
I Giardini di Zoe a devenit recent populară pe Tik Tok / foto: igiardinidizoe.ro

Grădina, numită I Giardini di Zoe, include labirinturi din tufișuri, fântâni arteziene și obiecte de decor vintage, oferind vizitatorilor o adevărată „bucată de Toscana” în România.

Grădina I Giardini di Zoe a fost creată de Giovanni Salvatelli, un italian de 77 de ani, care a ales să o numească după nepoata sa, Zoe. Într-un interviu acordat TVR în 2020, Salvatelli a explicat că „într-o grădină găsești echilibru”, sugerând astfel că numele grădinii reflectă acest principiu, potrivit Hotnews.ro. 

Grădina a devenit recent populară

Deși grădina I Giardini di Zoe a fost deschisă publicului din 2018, a câștigat recent popularitate ca atracție turistică majoră, în special printre tineretul care postează imagini pe Instagram și TikTok.

Ramona Morar, care administrează grădina împreună cu soțul ei, observă că înainte majoritatea fotografiilor erau postate pe Facebook, iar vârsta medie a vizitatorilor era între 30 și 40 de ani.

Giovanni Salvatelli, antreprenor din regiunea Marche din Italia, a folosit grădinăritul ca o formă de meditație pentru a scăpa de stresul cotidian.

„Când eram nervos sau îngrijorat, veneam aici și mă relaxam în jumătate de oră. Sunt locuri care, dincolo de înțelegerea noastră, au o încărcătură pozitivă,” spune Salvatelli.

Ienuperii care contribuie la atmosfera toscană au fost plantați în prima toamnă petrecută de Salvatelli în 2003. „Plantările mari au început doi sau trei ani mai târziu. Tot ce vedeți aici s-a dezvoltat în aproximativ 20 de ani, inclusiv obiectele de decor, cum ar fi vaze, coloane, fântâni din piatră vulcanică și alte piese din fontă, care au fost cumpărate din anticariate italiene și apoi recondiționate,” explică Ramona Morar.

Un bilet costă 20 de lei

Un bilet de intrare costă 20 de lei, iar vizitatorii pot petrece cât timp doresc în grădină. Programul de vizitare este între 09:00 și 20:00, cu ultima intrare la ora 19:00.

Toate încasările din vânzarea biletelor sunt reinvestite în întreținerea și extinderea grădinii. De asemenea, vizitatorii pot savura cafea, sucuri, bere sau înghețată la terasa disponibilă.

Grădina are câteva reguli stricte: plimbările sunt permise doar pe aleile pietonale și copiii trebuie supravegheați de adulți pe întreaga durată a vizitei.

Intrarea cu animale de companie nu este permisă, dar există „două boxe la umbră” unde câinii pot aștepta stăpânii.

De asemenea, vizitatorii care vin cu mașina personală au la dispoziție o parcare gratuită. Accesul cu biciclete, role, trotinete, frisbee sau skateboard este interzis.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Prințesa Kate (1) jpg
rugaciune jpg
image png
yubari jpg
image png
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net