Longhin Topor trăiește singur, în satul părăsit: „Nu am prea auzit de război sau de pandemie”

Locuieşte la doar 25 de kilometri de Deva, dar parcă ar fi un pustnic. Longhin Topor trăieşte într-o izolare totală, într-un ţinut aproape sălbăticit. Cândva acolo era satul Gialacuta din judeţul Hunedoara

FOTOGRAFII: Adevarul
FOTOGRAFII: Adevarul

Ultimii trei kilometri ai drumului spre aşezarea înconjurată de dealuri şi păduri sunt greu accesibili din cauza noroiului şi a bălţilor, iar din dreptul clădirii părăsite a fostei şcoli, drumul spre casele de la capătul satului se transformă într-o cărăruie, descrie corespondentul „Adevărul” satul în care l-a întâlnit pe bătrânul Longhin Topor. La cei 75 de ani ai săi trăieşte într-o casă veche, alături de câinii şi pisicile sale, animalele care îi alină singurătatea.

Longhin Topor,  cu cățelul care  îi ține de urât
Longhin Topor, cu cățelul care îi ține de urât

Un radio vechi îi mai aducea noutăţi localnicului, dar şi acela s-a stricat. „În ultimii ani am trăit mai mult singur. Radioul nu a mers o vreme şi aşa nu am mai aflat noutăţi. Nu mai ştiu cine e preşedintele ţării. Nu am prea auzit de război sau de pandemie. Doar ce mai vorbesc oamenii pe la magazin, la Dealu Mare, unde ajung trecând peste dealuri”, spune bătrânul.

Casele sunt  înconjurate  de pădure
Casele sunt înconjurate de pădure

Longhin trăieşte în sărăcie, dintr-o pensie de aproape 1.000 de lei, spune el, pe care a obţinut-o după ce a lucrat vreo 20 de ani la un depozit de mobilă în Deva. După 1990, firma a dat faliment, iar localnicul a rămas şomer. Nu şi-a mai putut permite să trăiască acolo şi s-a întors în sat, la părinţii lui. Aici a avut grijă de animale şi de mica grădină a familiei, însă în ultimii ani soţia şi rudele lui au murit, iar Longhin a rămas singur.

«Acum vezi mistreţi şi căprioare prin sat»

Școala părăsită  a satului
Școala părăsită a satului

Anul trecut, şi-a văzut moartea cu ochii când a fost sfâşiat de câinii unui cioban. În primăvară, un alt necaz l-a lovit pe bătrân: i-a murit vaca. „Am căutat să cumpăr altă vacă, dar nu am mai găsit. Nu mai sunt animale. În trecut, la fiecare gospodărie din sat găseai 4 – 5 animale, vite, porci, oi. Acum vezi mai multe animale sălbatice prin sat: mistreţi şi căprioare”, spune el. Şi cei câţiva bătrâni care mai rămăseseră în gospodăriile din vecinătate s-au stins, pe rând. Casele lor au rămas pustii, s-au degradat, iar hoţii le-au dat târcoale. Câteva case vechi din satul pustiu au intrat în renovare.

Urmaşii vârstnicilor care au locuit aici au venit să aibă grijă de ele, povesteşte Longhin. Bărbatul speră că, astfel, Gialacuta va reveni la viaţă. Până atunci, spune el, l-ar fi ajutat ca drumul de pământ al satului să fie reparat. Bătrânii au fost prea neputincioşi pentru a o putea salva de mistuire şi, odată cu biserica din Gialacuta, soarta satului a rămas pecetluită.

Casele încep  să se degradeze
Casele încep să se degradeze

În centrul satului, la poalele dealului pe care se află cimitirul şi rămăşiţele bisericii, călătorii găsesc ruinele şcolii din Gialacuta.În jurul lor, peste 20 de gospodării vechi sunt mai mult pustii. La fel cum s-a întâmplat şi cu alte sate depopulate, unele gospodării au fost scormonite de hoţi. La alte case, oamenii au montat camere video de supraveghere pentru a-i descuraja pe jefuitori.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
percheziileadevarul png
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net