Lucrările la construcțiile de pe plaja din centrul stațiunii Mamaia, stopate de autorități în ultimul moment: „Am impus sistarea de urgenţă a lucrărilor“

Ultima actualizare:

Recent, lucrările de construcții desfășurate pe plaja din centrul stațiunii Mamaia au fost stopate în ultimul moment de către autorități, după sesizările primite și o investigație amănunțită a Administrației Naționale Apele Române (ANAR).

Stațiunea Mamaia. Foto: arhiva.
Stațiunea Mamaia. Foto: arhiva.

De ce a cerut ANAR sistarea de urgență a lucrărilor

Conform declarațiilor oficiale, ANAR a cerut investitorului „sistarea de urgență a lucrărilor și readucerea sectorului de plajă la forma inițială”. Motivele acestei decizii au fost legate de faptul că lucrările în desfășurare nu respectau în totalitate regulile impuse de proiectul „Reducere a eroziunii costiere Faza II – Lot 2 Mamaia”.

Investitorul în cauză, S.C. BC COGEN MANAGEMENT SRL, obținuse autorizația de construire pentru „amenajare plajă turistică” de la Primăria Constanța la data de 13 martie 2024, având un termen de execuție de 12 luni. Lucrările efectuate au inclus excavarea extensivă a nisipului de pe Plaja Caelia pentru a crea spații destinate amenajării unei piscine.

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) a încurajat aceste lucrări, subliniind caracterul provizoriu al dotărilor și construcțiilor, care urmau să fie demontate la expirarea contractului.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a adus critici asupra investiției

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a susținut legalitatea autorizației acordate, menționând că respectarea tuturor avizelor, inclusiv a acordului ABADL, era esențială pentru obținerea acesteia. Cu toate acestea, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a adus critici asupra investiției, subliniind că aceasta nu era conformă cu PUZ-ul vechi, care nu includea noile porțiuni de plajă dobândite în urma înnisipării.

Deși primarul Chițac promovează dezvoltarea stațiunii Mamaia prin amenajarea plajelor la standarde internaționale și extinderea sezonului turistic, opinii divergente apar între autoritățile locale și centrale cu privire la compatibilitatea proiectelor de construcții cu regulile de protecție a mediului și planurile de urbanism.

Această situație subliniază importanța echilibrului dintre dezvoltarea economică și conservarea resurselor naturale în contextul extinderii infrastructurii turistice din stațiunile de pe litoralul românesc. Autoritățile vor continua să monitorizeze și să reglementeze cu atenție astfel de proiecte pentru a asigura protejarea și conservarea peisajului natural deosebit al zonelor costiere din România.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
casa pixabay jpg
image
image
image
image
image
image
istock vot votare jpg
ritual de deochi png
gradina curte flori istock jpg
1 respiratie urat mirositoare jpg jpeg
man at supermarket jpg
politia rutiera 0 jpeg
zodii pixabay jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net