Mâncarea a început să se scumpească alarmant. Cât a ajuns să coste celebra salată de brânză cu roșii

Prețurile alimentelor în țara noastră au cunoscut o creștere semnificativă începând cu începutul acestui an, iar această majorare pare să nu aibă o justificare clară.

Salata preferată a românilor s-a scumpit foarte tare / foto: ciprianmuntele.ro
Salata preferată a românilor s-a scumpit foarte tare / foto: ciprianmuntele.ro

Se poate observa o dublare a costurilor pentru anumite produse alimentare, generând o presiune financiară considerabilă asupra consumatorilor.

Diferite categorii de alimente au înregistrat o creștere a prețurilor față de luna decembrie a anului anterior. Un exemplu notabil este mușchiul de porc, unde prețul a înregistrat o creștere de 4 lei.

Prețurile la telemea de vacă și roșii s-a mărit considerabil

Prețul la telemea de vacă a crescut de la 25 la 32 de lei pe kilogram. La roșii, observăm o majorare de la 15 la 20 de lei, în timp ce prețul castraveților pe kilogram a înregistrat o creștere de la 6 la 15 lei. La ceapă, costul pe kilogram a crescut de la 3 la 7 lei.

Este dificil de înțeles motivul acestei creșteri a prețurilor, mai ales în contextul în care unele costuri, precum cele ale materiilor prime cum ar fi cerealele, sunt mai reduse față de anul precedent. În plus, prețurile la energie electrică și gaz rămân plafonate.

Specialiștii în domeniu încearcă să găsească explicații pentru această situație. Se pare că importurile au un impact semnificativ, cu 80% din consumul de carne provenind din import, iar în perioada octombrie-aprilie, peste 90% din legume și fructe sunt importate.

Aceasta face ca prețurile să depindă în mare măsură de costurile importului și de strategiile adoptate de importatori pe piață.

Problemele nu se limitează doar la alimentele de import

Problemele nu se limitează doar la importuri, deoarece produsele alimentare 100% românești au înregistrat, de asemenea, creșteri semnificative. Creșterea taxelor începând cu 1 ianuarie, alături de majorarea costurilor cu forța de muncă și logistica, sunt considerate factori importanți care contribuie la această creștere a prețurilor, conform analistului economic Adrian Negrescu, care este citat de Antena 3 CNN. 

În fața acestei situații, consumatorii români își ajustează bugetele, restrâng listele de cumpărături sau achiziționează cantități mai mici.

De exemplu, pentru cei care doresc să achiziționeze brânză cu roșii, costul a crescut cu 12 lei față de luna decembrie. Practic, niciun produs din coșul zilnic al românilor nu este mai ieftin decât în ultima lună a anului precedent.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Catherine Zeta Jones si Michael jpg
image
image
image
image
image
image
wave 5255593 1280 jpg
vreme furtuna png
Crestere salariu FOTO Shutterstock
colegiu iasi jpg
beach 2100369 1280 jpg
fructe liofilizate1 jpg
perchezitii traficanti droguri Vaslui FOTO DIICOT Vaslui (4) jpeg
scoarta de copac jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net