Mare atenție, un produs consumat frecvent de români, retras de pe rafturi. Cumpărătorii, sfătuiți să-l returneze

Două magazine mari din România retrag de pe piaţă mai multe loturi de porumb prăjit, potrivit unor anunţuri ale ANSVSA. S-a luat această decizie deoarece este vorba despre niște substanțe toxice, cancerigene, produse de anumite ciuperci, care se găsesc pe cereale cultivate și depozitate în condiții insalubre.

ANSV a retras de la vânzare loturi de porumb prăjt Foto: Pixabay.com
ANSV a retras de la vânzare loturi de porumb prăjt Foto: Pixabay.com

Porumb contaminat cu aflatoxină

Specialiștii spun că, dacă consumi astfel de substanțe, poți să ajungi să ai probleme cu ficatul, în cazuri grave poate să apară chiar și cancerul.  

În luna mai, asociația ungară din domeniul biocombustibililor atrăgea atenția asupra problemelor provocate de recolta de porumb, de anul trecut, care a înregistrat niveluri de aflatoxină peste media de siguranță a Uniunii Europene.

Ce recomandări au specialiștii

Clienţii care au cumpărat aceste produse sunt sfătuiţi să nu le consume şi să le returneze. „Se recomandă persoanelor care dețin produsul descris mai sus să nu-l consume. Trebuie să-l distrugă sau să-l returneze la magazin în perioada 08.06.2023 – 23.06.2023 inclusiv.

Urmează să primească în schimb același tip de produs din alt lot, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal”, a transmis, joi, Profi, potrivit unui anunţ pe site-ul oficial al ANSVSA.

Ce este aflatoxina

Aflatoxina este o substanţă cancerigenă produsă de nişte ciuperci microscopice care infectează alimentele atunci când acestea sunt depozitate în condiţii neigienice. Cel mai des aflatoxina este întâlnită în cafea, arahide, porumb, alune şi condimente.

Cel mai important este că, odată alimentele infectate, aflatoxina nu mai poată fi distrusă nici măcar prin fierbere, iar organismul uman este incapabil să elimine această substanţă toxică.

Cum se dezvoltă aflatoxina

Fenomenul infectării alimentelor cu aflatoxine, în ţările din sud-estul Europei, este cunoscut de specialiștii occidentali de peste 15 ani,  denumindu-l „sindromul balcanic". Aflatoxina se dezvoltă în mediile insalubre.

Aşadar, pentru a stopa dezvoltarea acestei substanţe toxice, crescătoriile şi fermele din străinătate au instalat până şi sisteme de filtrare a aerului, pe când la noi, fermierii încă se luptă cu şobolanii care intră şi muşcă animalele.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net