Marii «evadaţi»! Domnu’ deputat, stai pe loc să te prindem!
Haide să-l prindem pe Boldea! Dar nu azi, hai mâine! Dar stai aşa că nu mai este. A fugit....
Poliţiştii şi procurorii DIICOT veniţi să îl ridice joi, 22 martie, pe deputatul gălăţean, anchetat pentru tranzacţii ilegale cu terenuri şi spălare de bani, au aflat că acesta părăsise România de cinci zile.
Potrivit filmului evenimentelor, refăcut deja de autorităţi, parlamentarul ieşise din ţară prin Vama Giurgiu, cu destinaţia Turcia.
De acolo, acesta a plecat la data de 18 martie cu un avion spre Kenya, după cum recunoştea vineri preşedintele Traian Băsescu.
Fuga lui Mihail Boldea este ultimul episod din lungul şir al eşecurilor suferite de autorităţi în ceea ce priveşte arestarea unor VIP-uri căutate pentru diferite fărădelegi.
Omar Haysam, „Guru" Bivolaru, Dinel Staicu, Mihai Necolaiciuc sunt câteva dintre cele mai răsunătoare nume de pe lista infractorilor scăpaţi printre degete.
În toate aceste situaţii, fuga celor acuzaţi de diverse infracţiuni a fost posibilă fie din cauza lacunelor legislative, fie din cauza lipsei de comunicare a instituţiilor.
Omar Hayssam - teroristul român numărul 1
Omul de afaceri sirian Omar Hayssam este urmărit general naţional şi internaţional în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel Bucureşti.
El a fugit din ţară în vara anului 2006, în vreme ce era anchetat în mai multe dosare penale între care unul de terorism, privind răpirea jurnaliştilor români din Irak.
După ce a fost diagnosticat cu o boală gravă, Omar Haysam a fost operat, motiv pentru care a zăbovit foarte puţin în celulele româneşti.
Preşedintele Traian Băsescu declara, în 9 februarie 2011, că Omar Hayssam este sănătos.
"Ştim precis că este în Siria şi e bine-mersi, nu are nici urme de cancer, nu mai e plin de metastaze, cum era când l-a operat unul din medicii faimoşi ai patriei", spunea atunci Băsescu.
Fuga lui Hayssam în Siria s-a soldat cu demisia şefilor serviciilor de informaţii şi a procurorului general al României de atunci, Ilie Botoş.
Mihai Necolaiciuc - directorul care a falimentat CFR
Mihai Necolaiciuc a fost prins după şase ani de la fuga din România.
Acesta a delapidat, potrivit organelor de anchetă, 111 milioane de euro de la CFR în perioada 2000-2004.
Acesta a fugit din ţară în februarie 2005 şi a ajuns în SUA via Austria deşi era dat în consemn la frontieră.
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat în martie 2007, printr-un comunicat, faptul că Mihai Necolaiciuc este dat în urmărire internaţională prin Interpol, din 6 decembrie 2006.
A fost extrădat şi adus în România de-abia pe 20 aprilie 2011. Între timp cererile de arestare au fost revocate, iar el este judecat în libertate pentru fals în înscrisuri şi delapidare.
Banii cheltuiţi de stat pentru aducerea în ţară şi toate eforturile nu s-au concretizat până acum în nici o condamnare.
Necolaiciuc are pe rolul Judecătoriei sectorului 1 patru dosare.
Dinel Staicu - cum se devalizează o bancă
Un caz recent este cel al lui Dinel Staicu, în prezent Nuţu Dinel, condamnat definitiv, pe 4 aprilie 2011, la şapte ani de închisoare în dosarul privind fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor.
Omul de afaceri a dispărut ca în filme, astfel că instanţa de executare a pedepsei l-a dat în urmărire naţională, pe vechiul nume.
Între timp autorităţile au aflat că acesta şi-a schimbat numele. Ulterior, "Dinel Nuţu" a fost prins în seara de 19 aprilie 2011, în localitatea Mako din Ungaria.
Prea târziu însă! Curtea de Apel Bucureşti a decis pe 22 februarie 2012 încetarea procesului penal pornit împotriva acestuia, anularea mandatului de executare a pedepsei de şapte ani de închisoare emis pe numele lui Dinel.
Acesta a fost pus în libertate graţie unei carenţe legislative, întrucât există autoritate de lucru judecat, în sensul că o altă instanţă s-a pronunţat pe acuzaţiile aduse omului de afaceri craiovean.
Cazul Dinel Staicu este la ora actuală anchetat de CSM.
Gregorian Bivolaru - un guru infractor
Un alt fugar celebru este liderul spiritual al MISA Gregorian Bivolaru, 53 de ani. Acesta a fost dat în urmărire generală în 4 iunie 2004, iar prin mesajul Biroului Naţional Interpol din 21 iulie 2004 a fost solicitată şi urmărirea internaţională.
Acuzat de trafic de persoane şi infracţiuni asociate crimei organizate, guru Bivolaru a primit azil politic în 2006 în Suedia.
După ce a intrat în vizorul organelor de anchetă el a avut mai multe tentative de a părăsi ţara la ultima fiind capturat de vameşi la Punctul de trecere a frontierei de la Nădlac.
Adepţii MISA au dus Mandatul de arestare preventivă emis pe numele lui Gregorian Bivolaru care rămâne valabil, după ce Curtea de Apel Alba Iulia a respins recursul împotriva deciziei date de Tribunalul Sibiu privind menţinerea măsurii arestării preventive în cazul liderului MISA.
Click! spune:
Deputatul Mihail Boldea e acuzat de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri, uz de fals (într-un caz ce priveşte confiscarea unor terenuri), dar şi de constituirea unui grup infracţional organizat, care ar fi produs un prejudiciu de un milion de euro.