Mașinile electrice și hibride, tot mai tentante pentru români

Din ce ├«n ce mai mul╚Ťi rom├óni vor s─â-╚Öi cumpere ma┼čini hibride ┼či electrice. ├Än urma unui studiu, aproape jum─âtate dintre consumatorii rom├óni (46%) au declarat c─â ar alege o astfel de motorizare pentru viitoarea ma┼čin─â. 

masini electrice jpeg
Mașinile electrice și hibride îi tentează din ce în ce mai mult pe români FOTO: Arhivă

Studiul a fost realizat ├«n 25 de ┼ú─âri din ├«ntreaga lume, inclusiv Rom├ónia. Acesta arat─â c─â motivele pentru care consumatorii rom├óni r─âm├ón reticen┼úi cu privire la ma┼činile electrice sunt legate de infrastructura public─â de ├«nc─ârcare, ├«nc─â precar─â, autonomia limitat─â ┼či pre┼úul ridicat.

Dintre rom├ónii care au participat la studiu, cei mai mul┼úi (63%) ar face o astfel de achizi┼úie datorit─â costului cu alimentarea, care r─âm├óne ├«nc─â sc─âzut fa┼ú─â de motorizarea pe benzin─â sau motorin─â, 49% sunt motiva┼úi de protec┼úia mediului, 47% de s─ân─âtatea personal─â, iar 40% sunt atra┼či de stimulentele acordate de stat.

Dintre ┼ú─ârile europene analizate ├«n studiul Deloitte 2022 Global Automotive Consumer Study, ├«n cinci se remarc─â faptul c─â num─ârul consumatorilor care inten┼úioneaz─â s─â ├«┼či cumpere o ma┼čin─â pe combustie intern─â a sc─âzut sub 50%. Este vorba de cele mai mari pie┼úe din regiune, respectiv Germania (49%), Fran┼úa (48%), Marea Britanie (47%), Spania (35%) ┼či Italia (31%). ├Än Rom├ónia, procentul celor care r─âm├ón fideli unei ma┼čini pe motorin─â sau benzin─â este de 50%, se arat─â ├«n studiul respectiv.

Majoritatea opeaz─â pentru model hibrid  

Dintre participan┼úii din Rom├ónia care prefer─â o ma┼čin─â electric─â, cei mai mul┼úi ar opta pentru un model hibrid, ├«n timp ce interesul pentru ma┼činile pe baterie r─âm├óne ├«nc─â redus, doar 7% din totalul responden┼úilor rom├óni av├ónd o astfel de op┼úiune.

Este evident─â ├«n toat─â Europa tendin┼úa de trecere c─âtre ma┼čini mai pu┼úin poluante, av├ónd ├«n vedere c─â ├«n primul trimestru din 2022, cota de pia┼ú─â a autovehiculelor electrice hibride a crescut la 25,1% din v├ónz─ârile din Uniunea European─â, de la 21% ├«n aceea┼či perioad─â din 2021, potrivit Asocia┼úiei Europene a Produc─âtorilor de Automobile. Totu╚Öi, ├«n anumite ╚Ť─âri ├«nc─â exist─â preferin╚Ťa pentru motorizarea clasic─â: Cehia (74%), Austria (58%) sau Polonia (57%).

Evolu╚Ťie favorabil─â ╚Öi ├«n Rom├ónia

├Än Rom├ónia, v├ónz─ârile de ma┼čini electrice hibride au crescut cu 45% ├«n perioada analizat─â, iar ├«n cazul celor pe baterie avansul a fost de peste 400%. Evolu┼úia este remarcabil─â, chiar dac─â baza de raportare este sc─âzut─â.

Dintre rom├ónii care inten┼úioneaz─â s─â ├«┼či cumpere o ma┼čin─â electric─â, 54% spun c─â ┼či-ar men┼úine preferin┼úa chiar dac─â pre┼úul energiei ar fi similar cu cel al combustibililor clasici, ├«ns─â 38% ┼či-ar schimba planurile ├«n acest caz, iar 8% nu sunt siguri ce decizie ar lua.

Motivele pentru care consumatorii rom├óni r─âm├ón reticen┼úi cu privire la ma┼činile electrice sunt legate de infrastructura public─â de ├«nc─ârcare, ├«nc─â precar─â (23%), autonomia limitat─â (16%) ┼či pre┼úul ridicat (15%).

Consumatorii europeni care ├«nc─â prefer─â motoarele clasice a┼čteapt─â ca autonomia motoarelor electrice s─â creasc─â pentru a ├«┼či schimba op┼úiunea. Britanicii sunt cei mai exigen┼úi, a┼čtept├ónd ca autonomia s─â ajung─â la 700 de kilometri.

Studiul a fost realizat pe aproximativ 26.000 de consumatori din 25 de ┼ú─âri din ├«ntreaga lume, dintre care peste 11.000 din zece state europene, respectiv Austria, Belgia, Cehia, Fran┼úa, Germania, Italia, Polonia, Rom├ónia, Spania ┼či Marea Britanie.

Ai un pont sau mai multe informa╚Ťii pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

gabi badalau evenimente jpg
image png
peter imre corina d─ânil─â jpg
646x404 (1) jpg
Peter Imre, osp─âtar   galerie foto jpeg
BeFunky collage (46) jpg
printul paul 1 jpeg
paula seling 0 jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
646x404 (1) jpg
stranut raceala femeie batista jpeg
BeFunky collage (46) jpg
cazare cluj untold jpg
ILUSTRATIE BENZINA 05 002 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
printul paul 1 jpeg