Modificări importante în statutul elevilor. La câte absențe li se va scădea nota la purtare și în ce condiții își pot evalua profesorii
Au avut loc modificări importante la nivelul statutului elevilor. Aceștia vor putea să-și evalueze anonim profesorii și asta chiar de mai multe ori pe an. Pe de altă parte, la 20 de absențe nejustificate li se va scădea nota la purtare.
Cum îi vor evalua elevii pe profesori
Elevii au dreptul de a-și evalua, după parcurgerea primelor două sau trei intervale de cursuri din anul școlar, profesorii care predau la clasă. Feedback-ul va fi oferit prin fișe anonime sau prin intermediul unor chestionare anonime securizate. Aceasta este una dintre modificările din statulul elevilor ce a fost completat printr-o decizie publicată în Monitorul Oficial, scriu cei de la Digi24.
La 20 de absențe nejustificate se va scădea nota la purtare
"La fiecare 20 de absențe nejustificate pe an școlar din totalul orelor de studiu sau la 10% absențe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu, va fi scăzut calificativul la purtare, gradual, de la Foarte bine la Bine, Suficient, măsură valabilă pentru toți elevii din învățământul primar", a spus avocatul Adrian Cuculis.
Reprezentantul în consiliul elevilor, ales prin vot secret
În plus, conform modificărilor statului elevilor, fiecare clasă își va alege reprezentantul în consiliul elevilor. Acest lucru se va face o dată pe an, la începutul anului școlar. În ceea ce privește votul, acesta este secret, iar elevii vor fi singurii responsabili de alegerea reprezentantului lor. Cadrele didactice nu pot să voteze și nici au voie să-i influențeze pe elevi.
Ce se întâmplă cu elevii exmatriculați
O altă modificare din statul elevilor prevede ca cei care au fost exmatriculați din unitățile de învățământ postliceal din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, pentru motive imputabile, să se poată transfera, însă acest lucru va fi posibil doar în anul școlar următor. Iar și în acest caz va trebui să fie respectate prevederile prezentului act normativ, a regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar și a regulamentelor specifice.
În schimb, exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în aceeași unitate de învățământ și în același an de studiu se aplică elevilor din învățământul postliceal pentru abateri grave, prevăzute de prezentul act normativ sau de regulamentul de organizare și funcționare al școlilor sau apreciate, ca atare, de către consiliul profesoral al unității de învățământ.
Se mai menționează în completările statutului elevilor că, exmatricularea fără drept de reînscriere în aceeași școală se aplică elevilor din învățământul postliceal pentru abateri deosebit de grave, apreciate, ca atare, de către consiliul profesoral.