Motivele pentru care continuă greva din educație. De ce nu-și reia activitatea o profesoară din Capitală: „De aceea nu ne oprim”

Greva din educație merge înainte, iar Ministerul Educației a anunțat că pe 7 iunie vor avea loc noi negocieri cu sindicaliștii. Între timp, o profesoară de filosofie din cadrul  Colegiulului Național Gheorghe Lazăr, din capitală, explică succint motivele profesorilor pentru a nu renunța la proteste.

Anda-Irina Sturza predă filosofie în capitală / FOTO: arhivă personală
Anda-Irina Sturza predă filosofie în capitală / FOTO: arhivă personală

Greva din educație nu dă semne că s-ar apropia de final, iar concesiile oferite de către autorități par a fi mai mult unele simbolice, conform profesoarei de filosofie Anda-Irina Sturza.

Aceasta spune că și după majorările oferite de către guvern, costul coșului minim de cumpărături lunare tot depășește salariul pe care l-ar primi un profesor debutant, potrivit informațiilor oferite de către libertatea.ro. Între timp, Ministerul Educației a anunțat că miercuri, 7 iunie, va avea loc o nouă rundă de negocieri cu sindicaliștii.

„Este a treia oară când ni se face o ofertă ce nu reflectă cererile noastre, asta în timp ce altor categorii de bugetari li s-a răspuns imediat și li s-au acordat creșteri salariale fără probleme, chiar în această perioadă”, a precizat profesoara de la Colegiul Gheorghe Lazăr, conform sursei citate.

„Doar că noi nu am primit ce am cerut. Dimpotrivă, am primit ce am refuzat: adică o sumă mică, pe care în urma mișcărilor de stradă guvernul a acceptat să nu o mai ofere sub formă de vouchere sau de prime, ci ca parte din salariu”, a adăugat aceasta.

De ce continuă greva profesorilor?

Profesoara din cadrul Colegiului Național Gheorghe Lazăr, din capitală, a vorbit despre motivele pentru care profesorii nu pot accepta oferta făcută de către guvern, cât și despre starea critică a întregului sistem de învățământ.

Potrivit acesteia, angajații din educație nu doar că nu au primit din partea autorităților ce au cerut, dar acestea le impun fix lucrurile pe care le-au refuzat.

De asemenea, Anda-Irina Sturza spune că este crucial ca la catedre să se angajze oameni competenți, iar acest lucru nu poate fi posibil în condițiile în care salariul unui profesor debutant rămâne sub 4.000 de lei.

„Vrem legi ale educației elabroate împreună cu noi”

Profesoara Anda-Irina Sturza a vorbit, în mai multe puncte, despre modalitățile în care se pot rezolva problemele din educație, una dintre acestea fiind elaborarea legilor prin consultarea profesorilor. „Vrem legi ale educației elabroate împreună cu noi”, declară profesoara de filosofie conform sursei citate.

De asemenea, ea mai spune că este nevoie de o selecție atentă și corectă a tuturor celor care doresc să ajungă la catedră, dar că acet lucru nu poate deveni realitate fără existența unor salarii atractive. Profesoara spune că este o raritate ca oamenii cu adevărat pregătiți și cu o pasiune pentru această profesie să își facă apariția în sistem, din cauza salariilor mici.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ruși pe aeroportul Vnukovo din Moscova după anunțul mobilizării FOTO Twitter
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net