Ne descurcăm și fără petrolul rusesc. Nu rămânem fără benzina!

România s-a conformat sancțiunilor internaționale impuse Rusiei și a renunțat la importul de petrol. Începând de luni, țara noastră nu a mai primit petrol rusesc, deși o treime din acesta provenea din Rusia.

Uniunea Europeană a interzis de luni importurile de petrol pe mare din Federația Rusă
Uniunea Europeană a interzis de luni importurile de petrol pe mare din Federația Rusă

Foto: Shutterstock

Citește și: Cum să reduci consumul de combustibil pentru un generator pe benzină

Vești bune, însă! România și-a diversificat sursele, a anunțat Ministerul Energiei, așa că nu vor exista probleme cu aprovizionarea. Kazahstan, Irak, Azerbaijan si Tunisia sunt acum principalele furnizoare de petrol brut, conform Euronews.

Am plătit Rusiei 2,3 miliarde de euro pe carburanți, doar anul acesta

Anul acesta, rușii au încasat de la noi peste 2,3 miliarde de euro pentru livrările de petrol, potrivit cifrelor Eurostat. Ministerul Energiei a discutat cu reprezentanții celor trei mari rafinării pentru a vedea impactul embargoului. Acestea și-au diversificat rețeta pentru petrol din alte surse și au semnat contracte cu alți furnizori. Cu toate acestea, ar putea exista fluctuații de preț, din cauza embargoului.  

Vezi și: Până când se vor mai scumpi prețurile la carburanți? Concluziile Consiliului Concurenței

„Toate rafinăriile din România vor procesa ţiţei non-rusesc, s-au stabilit rute alternative, surse alternative de aprovizionare cu petrol. Practic România a devenit din punctul acesta de vedere independentă de țițeiul rusesc. Carburanții în România sunt în stoc suficient, nu avem probleme cu aprovizionarea”., a anunțat Virgil Popescu, Ministrul Energiei.

Sute de benzinării din Ungaria au fost închise

În schimb, vecinii noștri unguri nu stau la fel de bine ca noi. Ungaria depinde mult de resursele de energie din Rusia, de unde importă 85% din gaze şi 65% din petrol. Sute de benzinării au rămas fără carburanţi, în ultimele zile, din cauza măsurilor luate de guvernul lui Viktor Orban, de plafonul de preţ introdus în 2021, dar şi de războiul din Ucraina.

Iată și: Atenție! Prețul motorinei în Europa va exploda din nou

Astfel s-a ajuns în situația în care 500 din cele 2.000 de benzinării care există în Ungaria nu au în prezent suficienţi carburanţi. Guvernul a introdus anul trecut un preţ plafonat la 1,16 euro pe litrul de motorină şi super 95, pentru a contracara inflaţia. De duminică după-amiaza, ungurii se confruntă cu lipsa de carburanţi cu preţ fix, dar și a celor de calitate mai bună, care nu sunt incluşi în această plafonare. În lipsă de alte soluții, mulți s-au dus să cumpere carburanți din țara vecină, Slovacia, acolo unde prețul este de 1,7 euro pe litru.

G7 a impus Rusiei un plafon de 60 de dolari pe barilul de petro. Moscova a anunțat că nu-l va respecta

Între timp, plafonul de 60 de dolari pe barilul de petrol impus Rusiei de Grupul G7 a intrat în vigoare. Începând cu 5 februarie 2023, el va fi aplicat și pentru produsele din petrol rafinat din Federația Rusă. Occidentul vrea să limiteze astfel capacitatea Moscovei de a-și finanța războiul început în februarie în Ucraina, însă Rusia a declarat că nu va respecta măsura, chiar dacă va fi nevoită să reducă producția. Pe de altă parte, Ucraina s-a declarat indignată, întrucât dorea ca prețul să fie limitat la 30 de dolari.

Te-ar putea interesa și: Adio, mașini pe motorină sau benzină din 2035!

Guvernul din Ungaria s-a opus sancţiunilor europene împotriva Rusiei. Drept urmare, este una dintre ţările care, deși a intrat în vigoare embargoul impus Rusiei, încă poate importa în  petrol din această ţară.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
rugaciune jpg
image png
yubari jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net