Nu avem unde schia, dar pârtiile stau închise. Scandalul incredibil de pe Muntele Mic
Șapte pârtii cu zăpadă numai bună pentru schiat își așteaptă turiștii. În sezonul acesta stau închise, pentru că instalațiile nou-nouțe nu pot funcționa. Se întâmplă pe Muntele Mic, acolo unde un investitor a băgat peste 5 milioane de euro, însă autoritățile locale nu vor să-l lase să dea drumul la afacere.
Muntele Mic se află în județul Caraș Severin, la poalele versantului sudic al munților Țarcu. Românii care locuiesc în zonă și iubesc sporturile de iarnă nu au unde să schieze, astfel că trec granița la sârbi.
Cele mai noi pârtii din zonă sunt gata pentru a fi folosite, însă birocrația și războiul dus între investitor și autorități pare fără sfârșit.
În anul 2013, afaceristul Romeo Dunca a semnat un contract de asociere cu două primării din zonă, Zăvoi şi Turnu Ruieni pentru a concesiona terenul pentru schi.
A beneficiat și de sprijinul Consiliul Judeţean Caraş Severin, astfel că nu a mai stat pe gânduri și a demarat proiectul domeniului schiabil, cea mai mare investiţie din bani privaţi.
Amenajarea pârtiilor a început în 2013
A sistematizat zona, a tras curent electric, fibră optică și a făcut canalizare. După trei ani au început problemele.
În 2016, primăria Zăvoi şi-a pierdut păşunile în favoarea primăriei Turnu Ruieni, primarul s-a schimbat, iar problemele au început să apară.
Edilul de la Turnu Ruieni, Mihai Mărălescu, spune că suma cu care Dunca a concesionat terenul este mult prea mică și nu a fost de acord să-i dea acestuia autorizația de funcționare a telescanului.
O altă problemă este legată de faptul că afaceristul nu dorește ca în zona pârtiilor să se construiască haotic, ci vrea să se respecte proiectul: adică un hotel, două pensiuni, un apres ski.
Edilul: ”Nu pot să subjug primăria”
”Eu nu pot să subjug primăria. Romeo Dunca nu vrea că eu primărie să dau lui orice investitor terenul, acolo unde îi bine pentru primărie, domnul Romeo vrea el să dea 0,15 eurocenţi şi ulterior să deie la alţii cu cât vrea el care eu nu vreu ca primărie să las un investitor să-mi ia tot muntele şi noi ăştialalţi. El ar veni ca un investitor care el să facă ordine pe munte, el să fie autoritar pe munte, fără acordul lui să nu se dea nici o autorizaţie, fără acordul lui să nu mai construiască nima, nima să nu vină pe munte fără acordul lui, chestiile astea nu se pot face”, a declarat primarul pentru emisiunea ”România, te iubesc!”, de al ProTV.
Romeo Dunca:”Am fost șantajat”
Pe de altă parte, Romeo Dunca se plânge că a fost prins la mijloc.
”Am fost șantajat să modific contractul pentru a primi un act care era obligația Primăriei să mi-l dea. Ei vor să anuleze clauzele contractului care a stat la baza construcției acestui telescaun. Românii sunt la Kopaonik (n.r. stațiune de schi în Serbia). Jumătate din venitul de la Kopaonik e făcut de românii din Timișoara și Arad. Credeți că pentru bani am făcut toate astea?! Am investit peste cinci milioane de euro, am pierdut și elicopterul, pe care îl trec la taxe de prost. Am vrut să fac ceva, mi-au plăcut munții ăștia și nu am vrut să merg ca prostul în Austria. La noi e moda să furi bani și să fugi cu ei în Madagascar. Eu am venit cu bani aici”, a explicat milionarul timișorean pentru Pro TV.
Din tot războiul ăsta, singurii care au de suferit sunt turișii.
Șapte pârtii, dintre care una principală, de 2,9 km lungime, cu 400 metri diferență de nivel, cu telescaun și nocturnă, stau închise.