Nu e deloc ieftin să ții Postul! Urzicile, mai scumpe decât carnea: 40 de lei kilogramul!
Ți-e poftă de o ciorbă de urzici? În această perioadă, planta se găsește în toate piețele, însă prețurile au luat-o razna. Urzicile sunt deja cu 40% mai scumpe față de anul trecut, depășind prețul unui kilogram de ceafă de porc, scrie adevarul.ro.
Preparatele din urzici sunt delicioase și, deopotrivă, benefice pentru sănătate. Dacă în 2022 un kilogram de urzici putea fi cumpărat cu 25 de lei, anul acesta trebuie să scoatem mai mulți bani din buzunar. Pe tarabele din piață, planta se vinde cu 40 de lei kilogramul.
Prin urmare, mulți amatori de urzici renunță să cumpere produsul extrem de scump. Practic, prețul unui kilogram de urzici a ajuns mai mare decât cel al cărnii de pui, al cefei de porc și chiar al cărnii de vită. Lucrurile nu stau altfel nici în restaurante, unde o porție de urzici gătite ca la carte costă nu mai puțin de 35 de lei.
Urzica, recunoscută pentru efectele tămăduitoare
Deși foarte scumpe, urzicile sunt recunoscute pentru efectele tămăduitoare. Folosită din cele mai vechi timpuri, urzica şi-a căpătat faima de buruiană bună la toate. Puţine sunt afecţiunile pentru care medicina naturistă nu indică măcar un remediu pe bază de urzică. Planta este renumită pentru conținutul său bogat în vitamine, substanţe proteice, azotoase, glucide, acizi, săruri minerale, clorofilă şi aminoacizi esenţiali. Iată argumente suficiente pentru a profita de primăvară, când urzicile sunt peste tot, ca să le adunăm şi ca să le punem la uscat.
„Este anotimpul lor. Pot fi recoltate până când înfloresc, adică până la vară. Este un moment potrivit pentru a beneficia de calităţile lor terapeutice”, explică Elena Badea, specialist în fitoterapie și administrator al site-ului infuziedesanatate.ro.
Una dintre cele mai cunoscute proprietăți ale urzicilor este aceea de a combate anemia şi oboseala, fiind una dintre plantele bogate în fier. La fel de renumită e și capacitatea plantei de a opri sângerările uşoare, datorită proprietăţilor sale hemostatice.
Cum prepari borş oltenesc de urzici
O reţetă specială găsim în cartea regretatului scriitor Radu Anton Roman, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, apărută la Editura Paideia. Ingredientele necesare sunt o legătură de urzici tinere, 100 g morcovi, 100 g pătrunjel, 100 g ceapă, 25 g bulion, 100 de mililitri de ulei, 200 ml lapte, 50 g făină, 1,5 litri borş de putină și sare. Se curăţă urzicile de codiţe, se opăresc, se dau prin maşina de tocat şi se pun la fiert în apă cu sare. După 20 de minute se adaugă ceapa tocată fin şi zarzavatul tăiat rondele (după ce au fost călite împreună în ulei). Făina se căleşte în restul de ulei şi se stinge cu laptele amestecat cu apă, se lasă să fiarbă 15 minute şi se adaugă la urzici. La sfârşit se pune borşul de putină, care a fost fiert separat, şi se presară verdeaţa tocată fin.