O clădire faimoasă din România ar fi fost construită ilegal! Explicațiile date de fostul arhitect-șef al Capitalei
Astăzi, este una dintre clădirile simbol ale Capitalei, iar nenumărați turiști, atât din țară cât și de dincolo de hotare, vin aici pentru a vedea acest loc. Însă, la momentul construcției, cât și mult timp după aceea, ea a fost și subiectul mai multor controverse. Este vorba despre Casa Poporului, care a fost construită la ordinul lui Nicolae Ceaușescu.
Este un adevărat simbol al Capitalei, iar multora dintre noi ne este greu să ne imaginăm cum ar arăta Bucureștiul fără acest punct central care atrage atât de mulți turiști. Însă, adevărul este că există și nenumărate controverse în jurul Casei Poporului, cât și a modului în care aceasta a fost construită. Iar fostul arthitect-șef al Capitalei, Alexandru Budișteanu, a vorbit despre modul în care Nicolae Ceaușescu trata problema urbanismului.
Acesta a deținut funcția de arhitect-șef al Capitalei în perioada dintre 1977 și 1983, iar în cartea sa, „Portretul neretușat al lui Ceaușescu”, autorul Toma Roman Jr. oferă cititorilor declarații fascinante făcute de fostul arhitect-șef.
„Era un fel de joc de societate”
„Pentru el şi Elena Ceaușescu era un fel de joc de societate, atunci când vedeau planuri de construcţie, de urbanism. Era un joc cu două personaje principale, ei doi, şi restul, cu rol secundar, care trebuiau să-şi exprime admiraţia şi adeziunea pentru ceea ce le trecea prin cap „conducătorilor”. Nimeni nu avea curajul să-i contrazică, să le spună că vorbesc aiureli”, spune fostul arhitect-șef.
În plus, Budișteanu a mai povestit și faptul că Nicolae Ceaușescu avea nevoie de machete.
Ce a servit drept inspirație pentru Casa Poporului
„El nu putea să citească planuri, îi trebuiau machete, eventual la scara 1/1, făcute din butaforie. După ce aproba o machetă, peste câteva zile, îi spunea primarului oraşului: „Ţi-am aprobat macheta. De ce nu ai început lucrul?”
În consecinţă, se punea un excavator să sape şi atunci tovarăşul spunea „Bravo” iar proiectarea propriu-zisă începea în mare viteză”, a spus acesta.
Potrivit adevarul.ro, Nicolae Ceaușescu a început să viseze la construcția Casei Poporului în urma vizitei sale în Coreea de Nord, iar o competiție a început între cele două țări, ambele dorind să construiască cât mai mult și cât mai repede.
Astfel, în cele două țări au fost ridicate clădiri ce aveau scoprui similare, fiind vorba despre Casa Poporului, Casa Ştiinţei şi Tehnicii, Biblioteca şi Teatrul Naţional, mari săli de congrese, cât și palate ale pionierilor.