O sculptură Brâncuși ajunge, în premieră, în România. A fost considerată distrusă sau pierdută

O lucrare realizată de Constantin Brâncuși în 1905-1906, „o operă care nu a fost niciodată văzută, fiind considerată pierdută sau distrusă”, va fi expusă în premieră, la București, la Galeriile Artmark. Sculptura a fost, recent, adjudecată la o licitație internațională din Paris, de un colecționar român. Organizatorii cred că evenimentul va avea succes, mai ales dacă ne amintim cum, în ianuarie, la Timișoara, oamenii au stat la cozi interminabile pentru a putea admira operele lui Constantin Brâncuși.

"Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)” Foto: Facebook
"Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)” Foto: Facebook

Sculptura înfățișează portretul unui bărbat

„Bustul unui patron de restaurant" (Portretul lui Achille Baldé) este una dintre ultimele lucrări realizate de sculptor în manieră impresionistă, sub influența maestrului său de atunci Auguste Rodin, înainte de a începe, în 1907, să cioplească direct în piatră. 

Sculptura înfățișează portretul unui bărbat, care poartă mustața à la française. Lucrarea lui Brâncuși a fost cunoscută mult timp sub numele „Portretul lui MG”, dintr-o confuzie. În realitatea lui Achille Baldé, chelner în care Brâncuși a lucrat cafenea, ca spălător vase, în primul an portret al sale la Paris.

Când va fi expusă lucrarea 

Evenimentul de dezvelire și prima întâlnire cu publicul a acestei lucrări va avea loc sâmbătă, 17 februarie, la Palatul Cesianu-Racoviță (str. CA Rosetti nr. 5), de la ora 16.00, în prezența doamnei Doina Lemny, istoric parizian de artă, cercetătoare specializată în opera sculptorului Constantin Brâncuși și unul dintre cei mai cunoscuți exegeți ai operei marelui artist. Doamna Doina Lemny va susține și o conferință, în care va detalia aspecte puțin cunoscute din biografia artistului, precum și circumstanțele realizării acestei opere considerate pierdute.

Ce declara Constantin Brâncuși despre artă

„Arta este o oglindă în care fiecare vede ceea ce gândește. În artă ceea ce contează e bucuria. Nu e nevoie să înțelegi. Ești fericit că vezi! Frumosul nu aparține nimănui, este al tuturor și fiecare îl obține după puteri. Sculpturile mele nu trebuie să fie respectate, ci iubite. Trebuie să-ți vină să te joci cu ele. Priviți sculpturile mele până le veți vedea”, iată doar câteva dintre cele mai cunoscute aforisme lăsate posterității de Constantin Brâncuși (19 februarie 1876, Hobița, România – 16 martie 1957, Paris, Franța).

Cozi interminabile la ex-poziția Brâncuși, din Timișoara 

Ne amintim că în ianuarie au fost cozi interminabile în ultimele zile ale expoziției lui Constantin Brâncuși, la Timișoara. În fiecare dimineață, oameni din toată țara, dar și mulți străini, se așezau la coadă cu speranța că vor putea intra. La vânzare erau scoase doar 360 de bilete pe zi. Restul au fost cumpărate online și s-au epuizat rapid, scria stirileprotv.ro

În total, peste 120.000 de persoane au vizitat ex- poziție, fiind cel mai de succes eveniment organizat în vestul țării în ultimii ani. Succesul uriaș al expoziției lui Brâncuși ia încurajat și pe speculanți. Unii au vândut chiar bilete false, alții au cerut de trei ori mai mult pe ele. Următoarea expoziție Brâncuși va începe în martie, la Paris.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
coada imigrari IGI jpeg
image
image
image
image
image
image
rugaciune biblie tatal nostru freepick jpg
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
familie copil cuplu depositphotos1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net