6 sfaturi ca să ai bani pentru Sărbătorile de iarnă
Plăteşte ratele la timp!
Ratele la bănci trebuie plătite la data scadentă. Chiar dacă luna decembrie e luna sărbătorilor, este obligatoriu să-ţi plăteşti dările către bănci! Există persoane care preferă să cumpere din banii de rate cadouri sau alimente pentru masa de Crăciun şi Revelion în ideea în care vor plăti la anul restanţa. Total greşit! Pe lângă faptul că vei intra în Biroul de Credit, vei fi obligat să achiţi şi penalizările aferente.
Vorbeşte mai puţin la telefon!
Încearcă să vorbeşti mai puţin în această perioadă pentru ca luna viitoare facturile să fie mai mici. Dacă nu foloseşti telefonul fix dar, în schimb, plăteşti abonamentul, fă o cerere de suspendare a acestuia. În ceea ce priveşte telefonul mobil, trimite mai puţine SMS-uri şi evită să vorbeşti în alte reţele. Dacă nu ai abonament ci cartelă, poţi alege una mai ieftină, cu mai puţine extra-opţiuni.
Fă economie la curent electric!
Foloseşte mai rar cuptorul cu microunde, mâncarea poate fi încălzită şi la flacăra aragazului! Închide becurile în camerele din care pleci. Închide boilerul dacă eşti plecat de acasă, nu ai nevoie de apă caldă peste zi din moment ce tu te întorci de la serviciu abia seara tâziu.
Foloseşte aparate de încălzire cu termostat şi din clasa A de energie. Atenţie la frigider! Dacă acesta se află în bucătărie, iar în încăpere este foarte cald, frigiderul va consuma mai mult curent pentru a păstra temperatura optimă în interior. Găteşte cu geamul deschis şi deschide uşa frigiderului cât mai rar!
Micşorează factura la întreţinere
Nu lăsa apa să curgă dacă nu o foloseşti! Închide robinetul când te speli pe dinţi sau dacă pleci, chiar şi pentru câteva minute, din baie sau bucătărie. Dacă ai repartitoare, trebuie să ai mare grijă cum încălzeşti locuinţa. Când caloriferele sunt pornite nu e recomandat să deschizi geamurile. Setează robineţii la nivelul economic, nu-i închide definitiv. În caz contrar, locuinţa ta se va răci foarte tare, iar tu vei consuma mult mai mult încercând s-o reîncălzeşti.
Fără împrumuturi la bănci!
Nu te împrumuta la bancă pentru că în decembrie vei avea de plătit prima rată. Nu te împrumuta nici la rude sau prieteni. Nu ştii niciodată când se vor răzgândi şi îţi vor cere banii chiar înainte de Sărbători.
Cumpără de pe acum cadourile
Ai văzut un cadou pe care ai putea să-l faci de sărbători? Ai putea să-l cumperi de pe acum dacă preţul ţi se pare că este mic. În acest fel vei economisi bani şi vei scăpa de aglomeraţia din magazine de sărbători. Alege cu grijă, compară preţurile şi ofertele. În această perioadă, te poţi uita după jucării, produse cosmetice, obiecte de casă decorative sau produse de îmbrăcăminte. Caută produse care sunt la reduceri sau care au discount-uri.
Există situaţii în care e bine să te gândeşti de două ori înainte de a folosi cardul de credit. Asta, pentru că te încarci cu o dobândă care te va îndatora. Specialiştii conso.ro ne spun care sunt situaţiile în care este bine să cumperi cu banii jos pentru a face economie.
Când faci tranzacţii online
Dacă te decizi să cumperi de pe internet şi nu ai încredere în site-ul de unde vrei să achiziţionezi produsul dorit, este recomandat să nu rişti. Nu folosi cardul de credit, pentru că nu ştii cu cine ai de-a face şi s-ar putea să cazi victima unei fraude.
Când cumperi din impuls
Nu o dată ni s-a întâmplat să ne aflăm într-un magazin şi să punem ochii pe un articol de îmbrăcăminte pe care l-am şi cumpărat imediat. Fără să ne gândim prea mult înainte dacă avem nevoie de acel produs sau dacă îşi merită banii. În aceste situaţii, este bine să nu foloseşti cardul de credit pentru că te vei îndatora băncii pentru un obiect vestimentar pe care poate nu-l vei purta decât o singură dată.
Când iei un produs scump pentru că este la ofertă
Dacă observi un produs scump de care nu ai neapărată nevoie, dar care se vinde acum la ofertă, nu-l cumpăra folosind cardul! De exemplu, un televizor produs de o firmă consacrată costă 7 milioane, cu trei mai ieftin decât în mod normal. Înainte de a cumpăra, întreabă-te dacă într-adevăr ai nevoie de încă un televizor la tine acasă.
Când vrei ceva ieftin
Este vorba despre produse care pot fi cumpărate cu banii jos. Nu folosi cardul de credit penru fiecare nimic pe care ţi-l doreşti. Dobânzile se vor aduna şi vei plăti mai mult decât fac toate produsele la un loc.