Pandemia de COVID-19, în cifre. Peste 3,3 milioane de oameni au murit pe glob. Aproape 30.000, în România

Ultima actualizare:

    India este pe locul al doilea în lume la numărul de infectărifoto: Shutterstock
India este pe locul al doilea în lume la numărul de infectărifoto: Shutterstock

Peste 3,3 milioane de oameni au murit, pe glob, din decembrie 2019, de când a început pandemia de coronavirus. Dintre aceștia, aproape 30.000 sunt români. Cifrele pandemice arata că de la primul caz confirmat până în prezent s-au infectat aproape 160 de milioane de persoane.

Chiar în ultima zi a anului 2019, pe 31 decembrie, Organizația Mondială a Sănătății a fost alertată cu privire la mai multe cazuri de pneumonie în orașul Wuhan, din Provincia Hubei, China. Virusul a adus îngrijorări în lumea medicală deoarece nu semăna cu nimic cu ceea ce se știa până atunci.  Nu se știa cum afectează oamenii și nici cum pot fi tratați.

Din datele centralizate pe platforma woldometers aflăm că de la inceputul pandemiei până în prezent, pe întreg globul, s-au infectat apropae 160 de milioane de oameni. Dintre aceștia, 3,3 milioane au murit, făcând o formă gravă de COVID-19, reărezentând 2% din numărul total de persoane care au trecut prin boală. În țara noastră, aproape 30.000 de români și-au pierdut viața din cauza coronavirusului.

În prezent, în spitalele din lume se află internați peste 19 milioane de pacienți, iar dintre aceștia, aproximativ 107.000 sunt în stare critică.

Conform celui mai recent raport emis de autoritățile române, privind evoluția coronavirusului în România, aflăm că numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 6.488. Dintre acestea, 984 sunt internate la ATI. 

Cele mai afectate țări de pandemia de coronavirus

Statele Unite ale Americii este națiunea cea mai afectată de coronoavirus, dacă ne raportăm la numărul infectărilor. Aici, de la începutul pandemiei până în prezent au fost confirmate peste 33,4 milioane de cazuri. Dintre cei infectați, aproape 600.000 au murit.

Tot aici s-au făcut și cele mai multe teste peste 458 de milioane.

Pe locul al doilea, conform datelor centralizate pe platforma woldometers, se află India, cu peste 22, 6 milioane de îmbolnăviri și cu 246.000 de decese. Aici au fost făcute, până în prezent, peste 302 milioane de teste.

Brazilia se află pe locul al treilea în lume, la numărul de îmbolnăviri, însă se situează pe a doua poziție, în clasament, în raportul privind numărul deceselor. Numărul testelor este redus, în comparație cu celelalte două națiuni, de numai 46 de milioane.

China, țara unde a început totul, a raportat până în prezent aproximativ 90.700 de îmbolnăviri și 4.600 de decese, dar numărul testelor este 160 de milioane.

România se află pe locul 26 în lume la numărul de infectări. Raportul transmis de autorități, duminică, 9 mai, arată că 1.066.111 cazuri de persoane au fost infectate cu noul coronavirus, până în prezent, iar dintre acestea, 28.966 au murit. În România s-au făcut până acum peste 8 milioane de teste, dintre care 7,5 milioane RT-PCR și peste 900.000 de teste rapide.

Cum a apărut coronavirusul în China

Pe 7 ianuarie, autoritățile chineze au confirmat că au identificat un virus nou, dintr-o familie de virusuri din care face parte și răceala obișnuită, dar și SARS și MERS. Noul virus a fost numit temporar ”2019-nCoV”.

În luna martie 2020, publicația South China Morning Post publica un articol bazat pe informații nefăcute publice de către guvernului chinez potrivit cărora primul caz cunoscut de COVID-19 a fost identificat în data de 17 noiembrie 2019, la un bărbat de 55 de ani din provincia Hubei. ”Pacientul zero” nu a fost confirmat oficial până în prezent.

Autoritățile de la Beijing ar fi identificat, însă, în mod oficial primul caz abia pe 8 decembrie 2019, iar pe 30 decembrie au raportat focarul de pneumonie către Centrul chinez pentru prevenirea și controlul bolilor. În paralel, Comisia municipală pentru sănătate din Wuhan a emis o alertă, informând instituțiile din subordine cum să procedeze în cazul unei posibile epidemii de pneumonie infecțioasă.

Această comisei a lansat, însă, primul mesaj public despre pandemie, pe 31 decembrie, informând locuitorii din Wuhan despre epidemie. Erau confirmate deja 27 de cazuri, dintre care 7 persoane se aflau în stare gravă.

Pe 7 ianuarie 2020, cercetătorii chinezi au confirmat că un nou coronavirus, denumit 2019-nCoV, este cauza epidemiei misteriose.

Pe 24 ianuarie, un grup de cercetători chinezi a publicat un studiu în jurnalul The Lancet care menționa un număr de 41 de pacienți internați până pe 2 ianuarie. 27 dintre ei frecventaseră o piață din Wuhan. 13 fuseseră internați la terapie intensivă și 6 muriseră. Studiul mai spunea că simptomele apăruseră la 1 decembrie 2019 în cazul primului pacient identificat. Însă încă nu existau dovezi că boala se transmite între oameni și nici nu fusese depistată cauza ei.

Pe 23 ianuarie 2020, centrul Wuhan a fost plasat în carantină, fiind totodată suspendate toate mijloacele de transport în comun. Orașele din apropiere Huanggang, Ezhou, Chibi, Jingzhou și Zhejiang au fost de asemenea plasate în carantină începând cu 24 ianuarie 2020.

Pe 11 martie 2020 Organizația Mondială a Sănătății a declarat că focarul de coronavirus a devenit o pandemie.

Cum a ajuns coronavirusul în Europa

Primul caz de contagiune de la om la om din Europa a avut loc în Germania. Un om de afaceri de 33 de ani a fost confirmat cu noul coronavirus după o întâlnire cu mai mulți colaboratori, în perioada  20-21 ianuarie 2020 și a luat contact cu partenera sa de afaceri chineză.

Primul caz de coronavirus confirmat în Italia a fost la 31 ianuarie 2020 când doi turiști chinezi au sosit în țară. Imediat, statul italian a oprit zborurile înspre și dinspre China. Era însă prea târziu. Iadul se dezlănțuise.

Cea mai afectată zonă a fost Lombardia. Acolo, numărul mare de infectări a dat peste cap sistemul sanitar. Provincia a fost carantinată.

Pe 23 februarie, Italia era cea mai afectată țară din lume și a treia la nivel mondial. Deja aproximativ 160 de oameni muriseră. Acum, Italia se află pe locul 8 în lume, cu peste 4,1 milioane de cazuri de infecție și 122.000 de decese.

Pe 8 martie, Guvernul de la Roma a impus carantina totală pentru 15 regiuni din nordul țării. Atunci erau peste 5.800 de îmbolnăviri și 233 de decese din cauza virusului venit din China. Astfel, cel puțin 16 milioane de persoane au rămas blocate în întreaga regiune a Lombardiei şi provinciile nordice Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro şi Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano-Cusio-Ossola, Verceli, Padova, Treviso şi Veneţia.

Primul caz de coronavirus în România

Primul caz de coronavirus confirmat pe teritoriul țării a fost anunțat la 26 februarie 2020. Era vorba despre un tânăr de 25 de ani din județul Gorj care lucra la firma unui italian de 73 de ani, venit în România cu afaceri. Cei doi se întâlniseră la sediul societății. Ulterior, italianul a fost confirmat cu noul coronavirus in Italia. Atât tânărul român cât și omul de afaceri italian s-au vindecat.

Cum a ajuns Suceava ”Lombardia” României

La finalul lunii martie 2020, în Suceava ajungea ”Lombadria” României. Autoritățile au închis orașul și comunele limitrofe după ce cifrele arătau ca aproximativ 600 din cele peste 2.100 de persoane infectate erau confirmate la Suceava și dintre aceastea, 181 erau cadre medicale.

Totul a început de la pacientul nr. 6, un bărbat de 71 de ani, care venise pe 28 februarie din Lombardia după un tratament cu citostatice și a traversat cu autocarul distanța de la Nădlac la Suceava. Era în izolare la domiciliu, însă pe 2 martie i s-a făcut rău și s-a dus la Spitalul Județean. A fost internat la UPU, unde abia pe 4 martie a fost diagnosticat cu noul coronavirus și transportat câteva ore mai târziu la Spitalul de Boli Infecțioase de la Iași. Vreme de trei zile, omul a stat la terapie intensivă, i s-au făcut mai multe analize și a intrat în contact cu medici, asistente, pacienți. Contaminarea s-a produs, iar faptul că situația nu a fost gestionată corespunzător a transformat spitalul într-un focar de infecție.

De la începutul pandemiei până în prezent, județul Suceava are confirmate 23.954 de cazuri de coronavirus.

Însă acum, Suceava a ajuns să fie unul dintre județele cu cea mai mică incidență.

Au urmat Bucureștiul, Timișoara, dar și alte orașe.

De atunci România a început să testeze mai mult. Numărul infecțiilor zilnice a crescut pe măsură ce virusul a dezvoltat mutații, iar secțiile ATI au devenit neîncăpătoare, de mai multe ori.

Pe 27 decembrie 2020 a început campania de vaccianare în România, iar de atunci până acum au fost vaccinate cu ambele doze peste 2,3 milioane de persoane.

Acum autoritățile române se pregătesc să relaxeze unele restricții, după ce pandemia de coronavirus pare că dă înapoi și numărul infecțiilor zilnice este în scadere.

Citește și:

Medicul Cristian Oancea trage un semnal de alarmă: «Tulpina britanică a coronavirusului dă febră la copii şi tineri»

5 lucruri despre noua tulpină Covid-19 din Africa de Sud. Ce știm până acum

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
469859399 1102167817961740 672508127811502855 n jpg
brad 1 jpg
profesoara care citeste o carte jpg
lovitura parta jpg
Metoda japoneza de slabit  Iti ia doar 10 minute pe zi  Sursa foto  shutterstock 1807805059 jpg
egipt (315) jpg
femeie coreea1 jpeg
chipul real al lui iisus fotopixabay png
image
actualitate.net
image
actualitate.net