Pastilele de iod, distribuite prin farmacii. Doza recomandată, în funcție de vârstă, de către Ministerul Sănătății

Ultima actualizare:

Ministerul Sănătății transmite că pastilele de iod care se folosesc în caz de accident nuclear vor fi distribuite prin farmacii, în curând. Totodată, specialiștii au elaborat și „Ghidul de informare generală”, document în cadrul căruia se regăsesc condițiile de folosire.  

1 pilula cu iod jpg jpeg

Ministerul Sănătății va elabora actul normativ care, cel puțin pentru moment, încă se află în dezbatere publică, iar odată cu intrarea în vigoare a acestuia farmaciile vor distribui pastile de iod.

Tratamentul se va preda în baza unui document, dar numai unor farmacii care vor fi cuprinse într-o listă publicată apoi de autorități. Totodată, unitățile din care populația își va procura apoi pastilele de iod vor dispune și de un „Ghid de informare Generală”, menit să explice pe îndelete utilitatea comprimatelor cu iodură de potasiu de 65 de miligrame.

Citește și: Condiția lui Alexandru Rafila pentru a începe distribuția pastilelor cu iod

Cum pot intra pacienții în posesia pastilelor de iod 

Persoanele eligibile își pt procura tratamentul din farmacii, însă numai dacă dispun de o rețetă eliberată de medicul de familie. Specialistul se va asigura că toți pacienții săi dispun de documentul medical, inclusiv cei care aveau consultațiile deja programate. Ca în cazul oricăriui tratament, minorii vor fi însoțiți de tutorele legal, pe numele căruia va fi eliberată prescripția medicală. 

Persoanele care nu sunt înscrise la niciun medic de familie se pot prezenta în orice cabinet și rețeta lor va fi eliberată în baza completării unei declarații tipizate. De asemenea, în document este stipulat faptul că specialiștii pot elibera o singură rețetă pentru fiecare pacient. Farmaciștii au obligația de a păstra prescripția medicală odată că pacientul își ridică tratamentul în cantitatea recomandată de medic.  

Interesant de urmărit: Nicolae Ciucă, despre pastilele de iod! De unde le pot lua românii în cazul unui posibil incident nuclear?

Ce cuprinde „Ghidul de informare Generală” 

În documentul de informare se arată, încă din primele rânduri, faptul că pastilele de iod, cu 65 de miligrame de substanță, se vor utiliza doar în caz de eveniment/incident nuclear și numai la recomandarea autorităților competente. Tratamentul trebuie făcut imediat după expunerea la radiații, pentru a nu permite absorbția substanței radioactive. Sub nicio formă comprimatele nu vor fi administrate preventiv. Se pot mesteca sau înghiți, iar în cazul copiilor pastilele pot fi zdrobite și amestecate cu alte alimente.  

Doza unică recomandată pentru adulți este de 2 comprimate, pentru copii cu vârste între 3 și 12 ani un comprimat, pentru bebeluși cu vârste cuprinse între o lună și trei ani jumătate de comprimat, iar pentru nou-născuți doar un sfert de comprimat. În cazul în care un pacient continuă să fie expus la substanțe radioactive, doza poate fi readministrată în decursul a două zile. Femeile gravide, cele care alăptează, nou-născuții, sugarii și copii fac parte din categoria aflată la mare risc și vor fi tratați în regim de urgență.  

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net