Pastilele de iod, distribuite prin farmacii. Doza recomandat─â, ├«n func╚Ťie de v├órst─â, de c─âtre Ministerul S─ân─ât─â╚Ťii

Ministerul S─ân─ât─â╚Ťii transmite c─â pastilele de iod care se folosesc ├«n caz de accident nuclear vor fi distribuite prin farmacii, ├«n cur├ónd. Totodat─â, speciali╚Ötii au elaborat ╚Öi ÔÇ×Ghidul de informare general─âÔÇŁ, document ├«n cadrul c─âruia se reg─âsesc condi╚Ťiile de folosire.  

1 pilula cu iod jpg jpeg

Ministerul S─ân─ât─â╚Ťii va elabora actul normativ care, cel pu╚Ťin pentru moment, ├«nc─â se afl─â ├«n dezbatere public─â, iar odat─â cu intrarea ├«n vigoare a acestuia farmaciile vor distribui pastile de iod.

Tratamentul se va preda ├«n baza unui document, dar numai unor farmacii care vor fi cuprinse ├«ntr-o list─â publicat─â apoi de autorit─â╚Ťi. Totodat─â, unit─â╚Ťile din care popula╚Ťia ├«╚Öi va procura apoi pastilele de iod vor dispune ╚Öi de un ÔÇ×Ghid de informare General─âÔÇŁ, menit s─â explice pe ├«ndelete utilitatea comprimatelor cu iodur─â de potasiu de 65 de miligrame.

Cite╚Öte ╚Öi: Condi╚Ťia lui Alexandru Rafila pentru a ├«ncepe distribu╚Ťia pastilelor cu iod

Cum pot intra pacien╚Ťii ├«n posesia pastilelor de iod 

Persoanele eligibile ├«╚Öi pt procura tratamentul din farmacii, ├«ns─â numai dac─â dispun de o re╚Ťet─â eliberat─â de medicul de familie. Specialistul se va asigura c─â to╚Ťi pacien╚Ťii s─âi dispun de documentul medical, inclusiv cei care aveau consulta╚Ťiile deja programate. Ca ├«n cazul oric─âriui tratament, minorii vor fi ├«nso╚Ťi╚Ťi de tutorele legal, pe numele c─âruia va fi eliberat─â prescrip╚Ťia medical─â. 

Persoanele care nu sunt ├«nscrise la niciun medic de familie se pot prezenta ├«n orice cabinet ╚Öi re╚Ťeta lor va fi eliberat─â ├«n baza complet─ârii unei declara╚Ťii tipizate. De asemenea, ├«n document este stipulat faptul c─â speciali╚Ötii pot elibera o singur─â re╚Ťet─â pentru fiecare pacient. Farmaci╚Ötii au obliga╚Ťia de a p─âstra prescrip╚Ťia medical─â odat─â c─â pacientul ├«╚Öi ridic─â tratamentul ├«n cantitatea recomandat─â de medic.  

Interesant de urm─ârit: Nicolae Ciuc─â, despre pastilele de iod! De unde le pot lua rom├ónii ├«n cazul unui posibil incident nuclear?

Ce cuprinde ÔÇ×Ghidul de informare General─âÔÇŁ 

├Än documentul de informare se arat─â, ├«nc─â din primele r├ónduri, faptul c─â pastilele de iod, cu 65 de miligrame de substan╚Ť─â, se vor utiliza doar ├«n caz de eveniment/incident nuclear ╚Öi numai la recomandarea autorit─â╚Ťilor competente. Tratamentul trebuie f─âcut imediat dup─â expunerea la radia╚Ťii, pentru a nu permite absorb╚Ťia substan╚Ťei radioactive. Sub nicio form─â comprimatele nu vor fi administrate preventiv. Se pot mesteca sau ├«nghi╚Ťi, iar ├«n cazul copiilor pastilele pot fi zdrobite ╚Öi amestecate cu alte alimente.  

Doza unic─â recomandat─â pentru adul╚Ťi este de 2 comprimate, pentru copii cu v├órste ├«ntre 3 ╚Öi 12 ani un comprimat, pentru bebelu╚Öi cu v├órste cuprinse ├«ntre o lun─â ╚Öi trei ani jum─âtate de comprimat, iar pentru nou-n─âscu╚Ťi doar un sfert de comprimat. ├Än cazul ├«n care un pacient continu─â s─â fie expus la substan╚Ťe radioactive, doza poate fi readministrat─â ├«n decursul a dou─â zile. Femeile gravide, cele care al─âpteaz─â, nou-n─âscu╚Ťii, sugarii ╚Öi copii fac parte din categoria aflat─â la mare risc ╚Öi vor fi trata╚Ťi ├«n regim de urgen╚Ť─â.  

anca pandrea 1 jpeg
dani otil gabriela prisacariu
FotoJet jpg
image png
Andreea, Cristi Balan
290549186 5344790898900064 2130864606509850689 n jpg
5 poza mare JPG
printul harry profimedia 0685156749 jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
FotoJet (1) jpg
printul harry profimedia 0685156749 jpg
Andreea, Cristi Balan
5 poza mare JPG
harriotte miss univers marea britanie instagram (3) png
290549186 5344790898900064 2130864606509850689 n jpg