Pelerinaje la moaşte făcătoare de minuni în perioada 24 - 30 octombrie

Ultima actualizare:

    În fiecare an,la praznicul Sfântului Dimitrie cel Nou au loc slujbe speciale în Bucureşti. (Foto: Marian Iliescu)
În fiecare an,la praznicul Sfântului Dimitrie cel Nou au loc slujbe speciale în Bucureşti. (Foto: Marian Iliescu)

Ca în fiecare an, la 27 octombrie, Biserica Ortodoxă Română îl sărbătoreşte pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştiului, ale cărui moaşte se află în Catedrala Patriarhală.

Praznicul din acest an aduce multă bucurie în sufletele credincioşilor şi pelerinilor veniţi din toată ţara să participe la suita manifestărilor dedicate Cuviosului Dimitrie cel Nou. Cu acest prilej, evlavioşii creştini se vor ruga la moaştele Cuviosului, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, ocrotitorii Catedralei Patriarhale, şi vor cinsti moaştele Sfântului Nectarie, aduse de la Eghina la Bucureşti.

Moaştele Vindecătorului de boli grave, Sfântul Nectarie, vor rămâne spre închinare pe Colina bucuriei (Dealul Patriarhiei), în intervalul 24-30 octombrie. Pelerinii care n-au ajuns în Grecia, în insula Eghina, şi s-au rugat la Mănăstirea Radu-Vodă din Bucureşti (Eghina Românească), care adăposteşte o părticică din cinstitele moaşte ale Sfântului Vindecător, au prilejul să-l cinstească pe Nectarie Taumaturgul, când este prăznuit Cuviosul Dimitrie cel Nou, anul acesta, Anul omagial al Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor.

În viaţa pământeană, Sfântul Nectarie, renumit pentru vindecările săvârşite, a suferit el însuşi de una dintre bolile grave, tot mai răspândită în lume-cancerul. Sursele religioase spun că Vindecătorul a aflat de cumplita boală, care-i măcina trupul, în anul 1919, după ce s-a închinat la o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului dintr-o mănăstire din Eghina. Aici, Sfântul ierarh a petrecut vreme de două săptămâni în rugăciune şi meditaţie, după ce a aflat că, în curând, Domnul vrea să-l cheme la El. Vreme de 50 de zile, Sfântul a fost internat la Spitalul Areteio din Atena, pentru investigaţii şi tratament. A trecut la viaţa veşnică la 8 noiembrie 1920. Împlinise vârsta de 74 de ani.

A fost înmormântat la mănăstirea ctitorită de el, cu hramul Sfânta Treime. Periodic, mormântul său a fost deschis, iar trupul său a fost găsit întreg, răspândind aceeaşi mireasmă a sfinţeniei. De-a lungul timpului, o dată cu şirul minunilor împlinite de Sfântul Vindecător, evlavia credincioşilor şi pelerinilor veniţi să se închine la moaştele sale din Eghina ( Grecia) a sporit. De aceea, Patriarhia Ecumenică din Constantinopol l-a canonizat în anul 1961, iar ziua de prăznuire a fost orânduită la 9 noiembrie.

Fie ca pelerinajele la care vor participa credincioşii din Capitală şi de pretutindeni, să le aducă acestora multă bucurie duhovnicească, sănătate şi bunăsporire!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
FotoJet jpg
Fundătura Ponorului  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (11) JPG
Bani castig FOTO Shutterstock jpg
cimitir animale jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net