Pericol pentru românii bolnavi care locuiesc în zone izolate: Posibilitatea de a găsi o farmacie ar putea deveni mai dificilă

Posibilitatea de a găsi farmacii ar putea deveni mai dificilă în cazul adoptării unui proiect de lege în Parlament.

Farmaciile din zonele izolate s-ar putea rări / foto: Pixabay
Farmaciile din zonele izolate s-ar putea rări / foto: Pixabay

Propunerea legislativă prevede ca farmaciile să fie plasate la minimum 500 de metri una față de alta, atât în mediul urban, cât și în cel rural. Andreea Ghiorghe, jurnalist la Digi24, menționează că această distanță ar urma să fie impusă în ambele medii, iar autoritățile vor lua în considerare și numărul de locuitori, având la bază un document emis de primărie.

Care este scopul acestui proiect de lege

Scopul ar fi reducerea numărului de farmacii în zonele cu populații reduse, pentru a preveni monopolul pe piață și, conform inițiatorilor, pentru a proteja interesele consumatorilor.

Conform proiectului, farmaciile nu vor mai putea opera doar pe baza avizului Ministerului Sănătății, așa cum este norma în prezent, ci va fi necesar și un aviz din partea Colegiului Farmaciștilor din România. Propunerea legislativă aparține social-democraților și a fost recent înregistrată în Parlament, la Senat.

Câte farmacii sunt în România

În prezent, orașele găzduiesc majoritatea farmaciilor, depășind cifra de 5.400, în timp ce în zonele rurale sunt înregistrate aproximativ 2.700 de unități farmaceutice. Cele mai mari zece entități după cifra de afaceri controlează o cotă de piață de 35%, reprezentând totalul unităților la nivel național.

În decurs de 15 ani, piața a înregistrat adăugarea a 2.000 de farmacii noi, ajungând la un total de 8.135 de unități farmaceutice în 2022 conform datelor statistice. Cu toate acestea, numărul lor înregistrează o ușoară scădere în comparație cu anul precedent, cu aproximativ 50 de unități mai puține.

Farmaciile din mediul urban predomină, depășind 5.400, pe când în zonele rurale există aproximativ 2.700 de astfel de unități. Alegerea strategică a marilor jucători și a rețelelor mai mici a fost să se concentreze în zonele urbane, unde pacienții beneficiază de acces la infrastructură medicală - spitale, clinici - și unde primesc prescripții medicale, având, de asemenea, o capacitate de cumpărare mai ridicată, în special pentru produsele eliberate fără prescripție medicală și care sunt supuse modificărilor de preț.

De asemenea, conform datelor din ZF, unele rețele regionale care dețineau unități în zonele rurale au închis puncte de lucru ca rezultat al scăderii vânzărilor și a numărului redus de locuitori din acele zone.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
tarani romani cuptor jpg
Ploaie Autostrada jpg
ochi albastri jpg
moneda jpeg
calatori tren cfr gara de nord frig foto shutterstock 2229976057 jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net