Peste 100.000 de români trebuie să stea în continuare în izolare și carantină

#Coronavirus

După doi ani de restricții și de stări de alertă prelungite, de miercuri, 9 martie, intrăm într-o oarecare normalitate. Autoritățile au eliminat toate măsurile de protecție anti-COVID: masca nu mai e obligatorie nici la exterior, nici la interior, s-a dat liber la concerte și petreceri, iar certificatul verde pentru acces la mall sau la restaurant e și el de domeniul trecutului. În plus, se renunță la măsura carantinei, iar izolarea rămâne la stadiul de „măsură de bun simț”.

pacienta covid shutter jpg

„Izolarea unei persoane simptomatice e normală, așa cum e recomandată și pentru alte tipuri de afecțiuni. Însă nu mai e dublată de control, controlul va dispărea. Asta nu înseamnă că trebuie să împrăştiem infecţia, izolarea este esenţială şi pentru o vindecare mai rapidă”, a precizat marți ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. În ceea ce privește carantina, măsura a fost abrogată de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență. 

Legea nu se aplică retroactiv. Cei aflați în izolare/carantină trebuie să-și „ispășească” perioada

La momentul comunicării acestor decizii, peste 100.000 de români erau deja în izolare sau în carantină. „Toți ne întrebau ce să facă, dacă să mai stea sau nu în case. Îi informăm că legea nu se aplică retroactiv și că trebuie să-și ispășească zilele de carantină, conform informării DSP”, spune Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.

Unele clase de elevi vor continua în sistem online

Și Ministerul Sănătății a anunțat că „preșcolarii, elevii și personalul din unitățile de învățământ care la data încetării stării de alertă se află în carantină sau izolare vor respecta perioada prevăzută în decizii. Iar clasele/grupele/unitățile de învățământ care la data încetării stării de alertă funcționează în sistem online vor continua să funcționeze în acest sistem până la sfârșitul perioadei impuse”.

image

În afară de acestea, alți elevi și alte clase nu vor mai trece, de acum, în online. „Începând cu data de 9 martie 2022, nu se mai suspendă cursurile cu prezență fizică în funcție de numărul de cazuri de infectări sau de gradul de ocupare al paturilor destinate bolnavilor Covid-19. Pentru elevii cu boli cronice, Ministerul Sănătății, în colaborare cu Ministerul Educației, va stabili măsuri suplimentare de protecție pentru asigurarea dreptului la educație în condiții de siguranță sanitară”, mai spune Ministerul Educației. Măștile de protecție nu mai sunt obligatorii la clasă, însă rămân cu titlul de recomandare.

4.176 de cazuri noi de COVID în ultima zi

Începând cu 9 martie, buletinul zilnic cu evoluția cazurilor de COVID este transmis de la nivelul Ministerului Sănătății, nu de către Grupul de Comunicare Strategică, cum a fost în acești doi ani de pandemie. Pentru prima dată, buletinul de azi nu a mai anunțat vreun număr de români aflați în izolare sau în carantină. Aflăm că în ultimele 24 de ore au fost identificate 4.176 de noi infectări și că 62 de oameni au murit de COVID. În spitale sunt internați pe secții COVID 4.340 de pacienți, iar la ATI alți 633.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
banner burger urs png
amuleta jpg
rit vechi1 jpg
terci cu legume jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net