Politicieni trimiși în judecată în 2020

Ultima actualizare:
Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu

Parlamentari sau primari, dacă au încălcat legea, au ajuns pe mâinile procurorilor, fiind cercetați în diferite dosare de corupție. Unele dintre acestea au fost finalizate în decursul anului 2020, iar protajoniștii au fost trimiși în judecată. Iată câteva din dosarele care au fost înaintate în instanță anul acesta.

Călin Popescu Tăriceanu - abuz în serviciu

Daniel Chițoiu
Daniel Chițoiu

Fostul președinte al Senatului a fost trimis în judecată în 15 decembrie, pentru abuz în serviciu. Călin Popescu Tăriceanu este acuzat că a menținut în funcție un senator declarat incompatibil. Mai exact, nu a făcut demersurile necesare pentru încetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu, care fusese declarat incompatibil şi nu avea dreptul să ocupe o funcţie publică. La rândul său, senatorul Marciu este trimis în judecată pentru uzurpare de calităţii oficiale. Deși se afla în stare de incompatibilitate cu funcţia de senator (avea interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică timp de 3 ani de la data de 4 martie 2015), acesta a folosit fără drept, din data de 11 decembrie 2016 până în prezent, calitatea oficială de senator în actuala legislatură a Parlamentului României.

Daniel Chițoiu – ucidere din culpă

Valentin Preda
Valentin Preda

Fost ministru al Finanțelor, Daniel Chiţoiu, a fost trimis în judecată în dosarul accidentului în care a fost implicat la sfârşitul lui 2019 şi care s-a soldat cu decesul a două persoane. Politicianul a fost acuzat de ucidere din culpă. Accidentul a avut loc în 26 decembrie 2019, în localitatea Zamfirești din Argeș. O femeie de 73 de ani și un bărbat de 82 de ani au murit în urma impactului, iar alte două persoane au fost rănite. Autoturismul în care se aflau cei patru a fost lovit violent de maşina fostului ministru, care a intrat pe contrasens. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Piteşti. Șapte persoane fizice, rude ale celor decedați, s-au constituit părţi civile în dosar. De asemenea, Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Judeţean de Urgenţă Argeş şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă Argeş, care au acordat îngrijiri victimelor accidentului, sunt părţi civile în dosar, în timp ce parte responsabilă civilmente este societatea de asigurări Generali România.

Valentin Preda – trafic de influență

Luminița Jivan
Luminița Jivan

Fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Valentin Preda, a fost trimis în judecată, în 17 decembrie, pentru trafic de influență, după ce ar fi pretins 750.000 de euro la un contract pentru extinderea metroului. DNA susține că fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor ar fi cerut mita respectivă de la o societate comercială pentru ca, prin influența sa, investiția la lucrările de la Magistrala 4 de metrou să fie menținută pe lista de priorități a Guvernului. Alături de aceasta a mai fost trimis în judecată și un reprezentant al firmei de construcții, iar un consilier al ministrului Transporturilor a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA. Valentin Preda a fost condamnat în aprilie 2019 de Înalta Curte la 4 ani închisoare cu executare, într-un dosar de corupție și divulgarea unor secrete care periclitează securitatea națională, în timp ce Dan Emil Manolachi, fost ofițer de poliție judiciară în cadrul DNA, a primit 8 ani închisoare cu executare. Procurorii l-au acuzat pe Preda că ar fi primit de la polițistul Manolachi fotografii cu probe din dosarul Tel Drum, (probe sustrase din DNA) și s-ar fi dus cu ele la Ministerul Dezvoltării, unde Liviu Dragnea era ministru.

Luminița Jivan – trafic de influență  

Cătălin Rădulescu
Cătălin Rădulescu

Fostul lider al PSD Caraș-Severin, deputatul Luminița Jivan, a fost trimisă în judecată de DNA, în 14 decembrie, într-un nou dosar de corupție. Ea este acuzată de procurori că a promis unui om de afaceri că intervine astfel încât acesta să primească un contract. În schimbul acestui serviciu, afaceristul trebuia să finanțeze PSD Caraș-Severin și campanii locale de presă pentru filiala de partid. În luna aprilie 2020, Luminiţa Jivan a fost trimisă în judecată de DNA în dosarul şpăgilor încasate de Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara pentru PSD Arad. În același dosar au fost trimiși în judecată deputaţii Dorel Căprar și Florin Tripa şi senatorul Ioan Chisăliţă, alături de mai mulți angajați ai Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Timișoara.

Cătălin Rădulescu ”Mitralieră” – abuz în serviciu și fals în declarații

Avram Marius Gal
Avram Marius Gal

Fostul deputat Cătălin Rădulescu, supranumit ”Mitralieră”, a fost trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu și fals în declarații în formă continuată. Potrivit procurorilor DNA, acesta ar fi primit în 2016, în mod nejustificat, titlul de ”Luptător cu rol determinant” în Revoluția din 1989. Potrivit procurorilor DNA, Cătălin Rădulescu a primit distincția deși nu a desfăşurat activităţi revoluţionare într-o localitate în care, în urma acţiunilor şi confruntărilor cu forţele de represiune, au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute până în data de 22 decembrie 1989, ora 12.10 - ora fugii dictatorului Nicolae Ceauşescu. Rădulescu a încasat indemnizația de gratitudine în valoare de 2.020 lei/lunar, începând cu data de 1 ianuarie 2015, în total 143.420 lei. Rădulescu a fost condamnat, în decembrie 2016, la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru coruptie. În perioada ianuarie 2013 - februarie 2014, s-a ocupat de administrarea şi controlul societăţii comerciale SC Concordia Con Strade, activitate incompatibilă cu funcţia de deputat.

Avram Marius Gal – trafic de influență

Cristian Maricel Cîrjaliu
Cristian Maricel Cîrjaliu

Consilierul parlamentar Avram Marius Gal a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă legat de achiziţiile de echipamente anti-COVID. Gal ar fi promis unui om de afaceri că îl va ajuta să bată palma cu o companie de stat, obiectul contractului fiind achiziţionarea de echipamente de protecţie împotriva COVID-19. În schimbul ajutorului, consilierul a pretins o treime din profitul pe care o firma urma să îl obţină de pe urma derulării contractului. Avram Marius Gal ar fi pretins 600.000 lei de la firma privată și a primit 371.000 lei şi bunuri în valoare de 69.940 lei. Cea mai mare parte a banilor primiţi i-a folosi exclusiv în scopuri personale, respectiv cazare hotel, achiziţionare autoturism de lux.

Decebal Făgădău și Radu Mazăre – abuz în serviciu

Foştii primari Radu Mazăre şi Decebal Făgădău, ultimul, la data faptelor, viceprimar, au fost trimişi în judecată de DNA, alături de alţi funcţionari, acuzaţi că au reautorizat construirea unui imobil de lux pe plaja din Mamaia, deşi, anterior, instanţa anulase autorizaţia. Decebal Făgădău a demisionat din PSD, după ce dosarul său a fost trimis în judecată de DNA, la sfârșitul lunii octombrie. Decebal Făgădău a scris, la vremea respective, pe Facebook, faptul că a aflat că dosarul construcţiilor ilegale a fost trimis în judecată în timp ce îşi completa dosarul de candidat pentru un loc eligibil în Parlamentul României. El se consideră nevinovat.

Petruș Câmpulungeanu – instigare la abuz în serviciu

Fostul primar PSD din comuna ilfoveană Pantelimon a fost trimis în judecată pentru 150 de fapte de instigare la abuz în serviciu. La data comiterii faptei în funcție, Câmpulungeanu este acuzat de două infracţiuni de participaţie improprie în forma instigării la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, ambele în formă continuată. Potrivit rechizitoriului, Câmpulungeanu și alți funcționari din primărie ar fi emis, în perioada 2004 - 2007, documente oficiale care ar fi permis unor persoane care nu îndeplineau condiţiile legale să dobândească drept de proprietate asupra unor suprafeţe de teren totalizând 75.549,89 mp, situate pe raza comunei Pantelimon. Prin aceste demersuri, comuna Pantelimon a suferit o pagubă reprezentată de scoaterea, în mod nelegal, din patrimoniul său, a unor suprafeţe de teren, în valoare totală de 2.803.013 lei. 

Cristian Maricel Cîrjaliu - abuz în serviciu

George Scripcaru
George Scripcaru

Primarul comunei Agigea, Cristian Maricel Cîrjaliu, a fost trimis în judecată într-un dosar în care este acuzat că a expropriat terenul unuia dintre cele mai cunoscute restaurante pescărești de pe litoral, pentru a prelua afacerea. Procurorii anticorupţie spun că primarul din Agigea, cu încălcarea prevederilor legale, a iniţiat şi a pus în executare, în perioada 2012-2013, două hotărâri de consiliu local ce au avut ca urmare exproprierea din patrimoniul unei societăţi comerciale (restaurant cu specific pescărec) a unui teren de 8.940 mp, inventarierea şi intabularea sa în domeniul privat al comunei. Ulterior, terenul respectiv ar fi fost dezmembrat în şapte loturi distincte, parte dintre acestea ajungând în proprietatea unei firme deţinute de rude şi apropiaţi ai primarului Cîrjaliu.

George Scripcaru – șantaj

Nicolae Robu
Nicolae Robu

Fostul primar al Brașovului, George Scripcaru, a fost trimis în judecată pentru șantaj, acuzații legate de campania electorală de la alegerile locale. Scripcaru și directorul general al Regiei Autonome de Transporturi Brașov, Mihai Cornea, sunt acuzați că au făcut presiuni asupra reprezentaților unei firme să retragă publicitatea electorală pe care o contractaseră în mijloacele de transport în comun din Brașov pentru un candidat la primărie și să promoveze în schimb, gratis, realizările primarului în funcție, George Scripcaru. Acesta era primarul în funcție al Brașovului și se înscrisese în cursa electorală pentru obținerea unui nou mandat. Dosarul va fi judecat la Tribunalul Covasna.

Nicolae Robu – abuz în serviciu


    Nicolae RobuFoto: adevarul.ro
Nicolae RobuFoto: adevarul.ro

Doi foști primari ai Timișoarei, Nicolae Robu și Gheorghe Ciuhandu, împreună cu alți foşti funcţionari au fost trimişi în judecată în dosarul vânzărilor ilegale de locuinţe pe Legea 112/1995. În decembrie 2019, DNA a finalizat dosarul într-unul dintre cele mai controversate scandaluri de corupţie de la Timişoara: vânzarea de case naţionalizate la preţuri derizorii. Astfel, Nicolae Robu, care a pierdut alegerile din 27 septembrie 2020, dar şi fostul primar, Gheorghe Ciuhandu, au cauzat o gaură în buget în valoare de câteva milioane de euro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Madeleine a Suediei, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
fresh oyster 4917758 1280 jpg
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928316244 jpg
image png
image png
ozn fals la bucuresti jpg
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928174468 jpg
mormantul fecioarei maria jpg
1 agenda si vaza cu flori jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net