Povestea emoționantă a unei familii de români care trăiește în Franța. Au ocupat ilegal o casă părăsită, care se afla într-o stare jalnică, și au transformat-o total

Ultima actualizare:

Ca mulți alții, o familie de români, din cauza neajunsurilor, au ales să părăsească România, în urmă cu 18 ani. Călin, Monica și cei opt copii ai lor au plecat în Franța în căutarea unui trai mai bun. Însă, viața nu a fost deloc blândă cu ei. Ajunși într-un impas financiar, după ce și-au pierdut locuința din Airvault, aceștia au ocupat ilegal o casă abandonată din Poitiers-sud și au transformat-o dintr-o ruină într-un cămin cald și primitor.

Casă veche. Foto: Pixabey.
Casă veche. Foto: Pixabey.

„O casă plină de praf și păianjeni uriași”

Familia a venit în Franța acum 18 ani, stabilindu-se inițial la Paris, unde Călin a lucrat în diferite domenii. După mutarea la Poitiers, lucrurile s-au complicat când contractul său de muncă s-a încheiat, iar chiria a devenit imposibil de plătit. După trei luni în care au fost găzduiți de bunăvoința unui proprietar, Călin, Monica și copiii au ajuns să trăiască în dubița familiei, dormind într-o parcare din apropierea parcului Blossac.

Mi-era rușine să-mi imaginez copiii la școală, spunându-le colegilor că nu avem casă...”, povestește Călin, în timp ce își amintește cu amărăciune acele zile grele.

Totul s-a schimbat când un trecător binevoitor le-a sugerat să verifice o casă abandonată. Familia s-a dus acolo, a descoperit o locuință neîngrijită și plină de praf, însă pentru ei aceasta reprezenta o rază de speranță. „Am găsit o casă într-o stare jalnică, plină de praf și păianjeni uriași”, spune Monica.

Au renovat casa pe care au ocupat-o ilegal: „Copiii au lucrat cot la cot cu mine”

Hotărâți să îmbunătățească condițiile de trai pentru familia lor, Călin și Monica au început renovările. După o primă noapte petrecută în sufragerie, au explorat casa, iar a doua zi s-au pus pe treabă. „Copiii au intrat repede în ritm. Ne-am distrat foarte mult lucrând împreună”, spune Călin. Au început cu o curățenie generală, apoi au renovat treptat interiorul și au curățat grădina.

Această activitate a atras atenția proprietarilor, care au venit la casă însoțiți de poliție și un executor judecătoresc. În loc de o confruntare tensionată, familia Călin a reușit să explice situația în care se află. Spre surprinderea lor, proprietarii i-au ascultat și au fost de acord să le permită să rămână temporar în casă.

Transformarea completă a locuinței

Renovările au transformat complet casa. Mucegaiul a dispărut, găurile din pereți au fost astupate, iar parchetul a fost restaurat. Familia a instalat tapițerii noi, o bucătărie modernă și un duș. Călin a semnat contracte pentru apă și electricitate pe numele său, dedicându-și toate economiile pentru a le oferi copiilor un trai decent.

În doar două luni, casa veche și neglijată a devenit un adevărat cămin pentru această familie numeroasă. Copiii au reușit să se integreze în comunitate și frecventează acum școli din zonă.

Deși situația lor s-a îmbunătățit, Călin și Monica visează să își recâștige independența financiară. Călin este gata să accepte orice muncă pentru a-și asigura o locuință legală și pentru a restabili casa din Poitiers proprietarilor de drept. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton, Profimedia (4) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
sticle de plastic reciclare INATECH jpg
unt jpeg
ulei peste jpg
restaurant foto unsplash jpg
1 depresie izolare 1 jpg jpeg
bloc jpg
doctor 1228627 1920 jpeg
man at supermarket jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net