Atenționare MAE! Românii care vor să călătorească în Franța trebuie să fie atenți. O regiune turistică a decretat stare de urgență
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenționare de călătorie pentru Franța, în special pentru Noua Caledonie, unde a fost declarată starea de urgență din cauza revoltelor și violențelor recente.
MAE informează cetățenii români care se află deja în Noua Caledonie, tranzitează această zonă sau intenționează să călătorească acolo, că președintele Republicii Franceze a decretat starea de urgență în acest teritoriu francez de peste mări, pentru a face față problemelor grave legate de ordinea publică. Decretul a intrat în vigoare pe 15 mai, la ora 20:00 (ora Parisului).
Unde pot apela românii în caz că au nevoie de ajutor
Conform MAE, cetățenii români pot solicita asistență consulară apelând numerele de telefon ale Consulatului General al României la Paris: +33147052966 și +33147052755. În plus, pentru situații de urgență, cetățenii români pot contacta următoarele numere de telefon, în funcție de circumscripția consulară:
Consulatul General al României la Paris: +33680713729
Consulatul General al României la Marsilia: +33610027164
Consulatul General al României la Lyon: +33643627736
Consulatul General al României la Strasbourg: +33627050022
MAE recomandă cetățenilor să consulte paginile de internet:
https://paris.mae.ro
https://cgparis.mae.ro
https://lyon.mae.ro
https://marsilia.mae.ro
https://strasbourg.mae.ro
www.mae.ro
De asemenea, le amintește cetățenilor români care călătoresc în străinătate că au la dispoziție secțiunea Sfaturi de călătorie, disponibilă la adresa web https://www.mae.ro/node/1533, unde pot găsi informații, alerte, atenționări și sfaturi utile pentru călătorie.
Despre ce este conflictul din Noua Caledonie
Noua Caledonie este un teritoriu de peste mări al Franței situat în sud-vestul Oceanului Pacific. Este localizată la aproximativ 1.200 de kilometri est de Australia și la 1.500 de kilometri nord-est de Noua Zeelandă.
În Noua Caledonie, peisajul politic rămâne tensionat și complicat din cauza dezbaterilor în curs privind independența față de Franța. În ciuda celui de-al treilea și ultimul referendum organizat în decembrie 2021, în care majoritatea a votat pentru a rămâne parte a Franței, rezultatele au fost controversate.
Populația indigenă kanak a boicotat în mare parte votul, susținând că procesul a fost programat în mod incorect și influențat de guvernul francez, în special în contextul pandemiei COVID-19 și al impactului acesteia asupra capacității comunității kanak de a face campanie în mod eficient (Al Jazeera) (CIA).