Povestea lui Mugur Isărescu. Cu vaca la păscut și luat cu duba Miliției
Cine nu îl știe pe Mugur Isărescu? Guvernator al Băncii Naționale a României, premier interimar sau „boier modern” cu colecție de vinuri, semnătura sa dăinuie pe orice bancnotă românească, din 1990 până în prezent.
Mugur Constantin Isărescu, 73 de ani, s-a născut în Drăgășani, Vâlcea. Părinții săi sunt Constantin Isărescu, venit de pe valea Luncavățului de la Șirineasa, și Aritina, fiica cârciumarului Nae Fârtat din Mrenești de pe valea Pesceanei, comuna Crețeni, conform Wikipedia.
Despre trecutul său nu sunt cunoscute multe detalii, însă o poveste poate fi încropită din compilarea detaliilor oferte de Mugur Isărescu în diverse interviuri acordate de-a lungul timpului.
Vacanțe la casa bunicii din Vâlcea
Astfel, petru Formula AS a povestit cum, în copilărie, obișnuia să meargă la bunica sa, într-un sat din Vâlcea, unde era trimis cu vacile la păscut.
„Chiar mi-a plăcut foarte mult, am regretat mult că nu mai puteam fi trimis apoi, când m-am mutat definitiv la oraș. Și când mă făcusem mai mărișor mergeam cu animalele”, a povestit Mugur Isărescu, pentru Formula AS, preluat de impact.ro
A urmat adolescența, când a excelat la învățătură. Student fiind la Academia de Studii Economice, din București, are primele probleme cu Miliția comunistă.
„M-a luat Miliția cu duba chiar de pe stradă. Motivul? Eram pletos. Era o dubă plină cu pletoși, ne adunau pe toți atunci. Ne-au dus direct la secție”, i-a povestit Mugur Isărescu Eugeniei Vodă, în cadrul emisiunii „Profesioniștii”.
Citește și: Mugur Isărescu spune că băncile au sărit calul, în materie de creștere a ROBOR
După facultate, Mugur Isărescu a ajuns cercetător la Institutul de Economie Monială. Terminase Facultatea de Comerț Exterior, din cadrul ASE. În acea perioadă, statul român avea nevoie de experți în relații comerciale internaționale, acest domeniu fiind asociat, evident, cu anumite structuri ale Securității.
Aici îl „prinde” și Revoluția din 1989. La 4 septembrie 1990, fostul premier Petre Roman semnează decretul prin care Mugur Isărescu este numit în funcția de guvernator al BNR.
Ion Iliescu l-ar fi preferat pe Victor Babiuc, însă Mugur Isărescu a avut parte de o susținere mai puternică. Înaintea Revoluției, el era atașatul Ambasadei României la Washington, responsabil cu negocierile cu Banca Mondială și cu Fondul Monetar Internațional.
Susținut de tinerii politicieni ai anilor 90
Fostul ministru de externe al României, Adrian Severin, este unul dintre cei care l-au susținut, de asemenea pe Mugur Isărescu.
„Eu l-am instalat, de fapt, pe Isărescu. Am și contrasemnat ordinul de numire, dacă țin bine minte. Aveam nevoie de el, de un om ca el, am mers pe o idee, nu pe altele care se prefigurau”, afirma Severin într-un interviu pentru Ziarul Financiar.
A fost declarat colaborator al Securității, însă acest episod nu i-a afectat cariera de Guvernator al BNR. Mugur Isărescu a contestat decizia CNSAS și a avut câștig de cauză.
Citește și: Salarii de vis din bani publici. Leafa de la stat i-a făcut milionari
Altfel, Mugur Isărescu duce o viață de familie minunată, boemă, putem spune. Deține o podgorie și o cramă, Casa Isărescu, vinurile sale fiind disponibile și pe piață.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!