Preparat unic: ciorba de babic! Unde o poți încerca la noi în țară

Îţi lasă gura apă! Ciorba de babic începe să pătrundă în meniul mai multor pensiuni din zona Vulcanilor Noroioşi (Buzău), ca răspuns la avalanşa de aprecieri venite de la turiştii care au apucat s-o guste în gospodăriile localnicilor. Savoarea unică a ciorbei e dată de picantele cuburi din carne cu pastă de ardei, scrie adevarul.ro.

Turiştii abia  aşteaptă să savureze  deliciosul preparat. Fotografii: Iulian Bunilă
Turiştii abia aşteaptă să savureze deliciosul preparat. Fotografii: Iulian Bunilă

Ciorba de babic este trecută de mai multă vreme în oferta unei cunoscute pensiuni din localitatea buzoiană Berca, unde turiştii sunt cazaţi în căsuţe din lut precum cele din legendele cu spiriduşi. Ca-n poveşti este şi mâncarea servită clienţilor, bazată pe bunătăţi tradiţionale: cârnaţii de Pleşcoi şi babicul de Buzău.

Viorel a preluat  reţeta babicului  de la părinţii săi
Viorel a preluat reţeta babicului de la părinţii săi

„Am introdus ciorba de babic în meniu pentru că am primit numeroase aprecieri din partea turiştilor. Cei care vin vor să încerce produse autentice din zona aceasta. După cum ştiţi, suntem în Berca, lângă Pleşcoi”, explică Nicoleta Marin, proprietara pensiunii. Babicul, un salam crud-uscat şi afumat, are la bază reţete vechi şi mici secrete care îl scot din rândul produselor banale de carmangerie. Un site culinar internaţional a plasat babicul de Buzău în Top 10 cele mai apreciate salamuri din lume, înaintea unor mezeluri din Croaţia, Germania, Turcia şi Spania. „Babicul este făcut din carne de porc şi din carne de vită, ingrediente preparate de noi în curte. Contează ardeiul din care producem boiaua dulce. Toate au gust şi aromă, fiindcă sunt făcute în casă”, se laudă Viorel Filipescu, producător de babic din Berca.

Babicul şi şunca  trebuie tăiate  în cubuleţe mici
Babicul şi şunca trebuie tăiate în cubuleţe mici

Babicul are la bază rețete vechi

În bucătăria pensiunii o găsim pe tanti Mari, în timp ce găteşte borşul picant. A preluat reţeta de la soacra ei şi dezvăluie că sunt foarte puţini buzoieni care ştiu să prepare ciorba de babic aşa cum trebuie.  „Avem nevoie de ceapă, morcov, ţelină, cartofi, orez, suc de roşii, nelipsitul babic şi şunca de Buzău. La o ciorbă care să ajungă pentru zece porţii punem un baton de babic”, arată gospodina. Mai întâi se pun la fiert legumele tocate mărunt, apoi se adaugă babicul tăiat în cubuleţe mici, după care în cratiţă e adăugat un ingredient la fel de important ca babicul: şunca afumată. „După ce dă de câteva ori în clocot, adăugăm şi şunca. Vă închipuiţi ce culoare, ce consistenţă, ce arome capătă de la afumătură şi, mai ales, de la babicul iute”, încheie gospodina. Ciorba de babic este acrită la final cu borş din tărâţe şi îmbogăţită cu aroma frunzelor de leuştean. Este servită, de preferat, în castroane din ceramică, astfel încât preparatul să se păstreze fierbinte cât mai mult timp.

Aşa arată  ciorba - vedetă  din zona Buzăului
Aşa arată ciorba - vedetă din zona Buzăului

Parteneri

image
image
image
image
image
image
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net