Preparat unic: ciorba de babic! Unde o poți încerca la noi în țară

Îţi lasă gura apă! Ciorba de babic începe să pătrundă în meniul mai multor pensiuni din zona Vulcanilor Noroioşi (Buzău), ca răspuns la avalanşa de aprecieri venite de la turiştii care au apucat s-o guste în gospodăriile localnicilor. Savoarea unică a ciorbei e dată de picantele cuburi din carne cu pastă de ardei, scrie adevarul.ro.

Turiştii abia aşteaptă să savureze deliciosul preparat. Fotografii: Iulian Bunilă
Turiştii abia aşteaptă să savureze deliciosul preparat. Fotografii: Iulian Bunilă

Ciorba de babic este trecută de mai multă vreme în oferta unei cunoscute pensiuni din localitatea buzoiană Berca, unde turiştii sunt cazaţi în căsuţe din lut precum cele din legendele cu spiriduşi. Ca-n poveşti este şi mâncarea servită clienţilor, bazată pe bunătăţi tradiţionale: cârnaţii de Pleşcoi şi babicul de Buzău.

Viorel a preluat reţeta babicului de la părinţii săi
Viorel a preluat reţeta babicului de la părinţii săi

„Am introdus ciorba de babic în meniu pentru că am primit numeroase aprecieri din partea turiştilor. Cei care vin vor să încerce produse autentice din zona aceasta. După cum ştiţi, suntem în Berca, lângă Pleşcoi”, explică Nicoleta Marin, proprietara pensiunii. Babicul, un salam crud-uscat şi afumat, are la bază reţete vechi şi mici secrete care îl scot din rândul produselor banale de carmangerie. Un site culinar internaţional a plasat babicul de Buzău în Top 10 cele mai apreciate salamuri din lume, înaintea unor mezeluri din Croaţia, Germania, Turcia şi Spania. „Babicul este făcut din carne de porc şi din carne de vită, ingrediente preparate de noi în curte. Contează ardeiul din care producem boiaua dulce. Toate au gust şi aromă, fiindcă sunt făcute în casă”, se laudă Viorel Filipescu, producător de babic din Berca.

Babicul şi şunca trebuie tăiate în cubuleţe mici
Babicul şi şunca trebuie tăiate în cubuleţe mici

Babicul are la bază rețete vechi

În bucătăria pensiunii o găsim pe tanti Mari, în timp ce găteşte borşul picant. A preluat reţeta de la soacra ei şi dezvăluie că sunt foarte puţini buzoieni care ştiu să prepare ciorba de babic aşa cum trebuie.  „Avem nevoie de ceapă, morcov, ţelină, cartofi, orez, suc de roşii, nelipsitul babic şi şunca de Buzău. La o ciorbă care să ajungă pentru zece porţii punem un baton de babic”, arată gospodina. Mai întâi se pun la fiert legumele tocate mărunt, apoi se adaugă babicul tăiat în cubuleţe mici, după care în cratiţă e adăugat un ingredient la fel de important ca babicul: şunca afumată. „După ce dă de câteva ori în clocot, adăugăm şi şunca. Vă închipuiţi ce culoare, ce consistenţă, ce arome capătă de la afumătură şi, mai ales, de la babicul iute”, încheie gospodina. Ciorba de babic este acrită la final cu borş din tărâţe şi îmbogăţită cu aroma frunzelor de leuştean. Este servită, de preferat, în castroane din ceramică, astfel încât preparatul să se păstreze fierbinte cât mai mult timp.

Aşa arată ciorba - vedetă din zona Buzăului
Aşa arată ciorba - vedetă din zona Buzăului

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
image png
image
image
image
image
image
image
Somn - femeie care doarme FOTO Shutterstock
parc bantuit pixabay jpg
11 Taieri de padure in Corbeanca, martie 2024 foto Alex Găvan  centuraverde ro jpg
medic doliu jpeg
Paul Oarga fluturas, captură video you tube
peste bibelou1 jpg
jandarm salarii jpg
locuinta pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net