Prețul real al gazelor din România. Am ajuns să plătim mai mult decât prețul pieței

Deși prețul gazele naturale este plafonat, româniii plătesc mai mult. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care astăzi, preţul gazelor naturale în Europa a atins cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani.

Românii plătesc mai mult decât ar trebui la gaze / foto: Pixabay
Românii plătesc mai mult decât ar trebui la gaze / foto: Pixabay

În prezent, românii plătesc pe gaze, deși prețul ar trebui să fie plafonat, cu 25% mai mult decât preţul pieţei la consumatorii casnici şi cu 38% mai mare la consumatorii non casnici.

Așadar, potrivit calculelor făcute de Asociaţia Energia Inteligentă arată că un consumator casnic care locuieşte într-o casă medie va achită în plus aproximativ 1.500 lei/an faţă de preţul pieţei. Pentru un apartament încălzit cu gaze va achita în plus circa 900 lei/an.

Mai mult, societate comercială care are un birou încălzit cu gaze va achita în plus circa 3.200 lei/an.

Prețul gazului s-a prăbușit dramatic pe fondul războiului din Ucraina

În această dimineaţă, la hub-ul de gaze din Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru Europa, preţul gazului a ajuns la cel mai mic preţ din ultimii ani - 24,17 euro pentru un Megawatt-oră.

În total, cotaţiile futures la gaze au scăzut timp de opt săptămâni la rând, cea mai lungă perioadă de scăderi săptămânale înregistrată după 2007, o inversare dramatică faţă de criza energetică de anul trecut care a dus preţul gazelor la valori fără precedent.

Potrivit analiştilor există puţine semnale că tendinţa de scădere se va opri în curând, în condiţiile în care sectorul industrial trece printr-o perioadă dificilă în contextul încetinirii economiei.

În plus, energiile regenerabile îşi aduc şi ele aportul la diminuarea cererii de gaze pentru producţia de electricitate, având în vedere că în cursul weekendului Germania a produs o cantitate record de energie fotovoltaică.

Potrivit datelor furnizate de bursa de energie electrică din Europa centrală (European Energy Exchange AG), producţia de energie fotovoltaică a Germaniei a atins sâmbătă un maxim istoric de 40.919 de Megawaţi, scrie Agerpres. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia pixabay jpg
Femeie care bea ceai FOTO Shutterstock
Apartament Cannes Foto Booking jpg
strada slanic prahova jpg
istanbul pixabay jpg
beneficiile jocului la varsta adulta 1536x864 jpg
Afl â care sunt principalii pomi fructiferi care nu trebuie s â +¢i lipseasc â din gr âdin â min jpg
Metrou Victoriei FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net