Previziunile lui Rafila pentru luna februarie: 30.000 de cazuri pe zi
În plină pandemie, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a subliniat problemele cu care societatea românească se va confrunta în perioada următoare. De asemenea, acesta a subliniat că în luna februarie, conform statisticilor și specialiștilor, vom asista la un vârf al acestui val. Totuși, acesta a declarat că este incertă viteză cu care decreșterea va avea loc.
”Peste 3 săptămâni, în intervalul 10-15 februarie, probabil vom asista la un vârf al valului, după care vedem o descreștere. Rămâne de văzut cât de rapidă va fi descreșterea. E posibil să fie destul de rapidă, pentru că astfel de valuri cu creștere fulminantă au și o scădere similară, dar rămâne de văzut în ce măsură respectăm măsurile legate de distanțare, utilizarea corectă a măștii, evitarea aglomerației și chiar de vaccinare. În ciuda discuțiilor legate de vaccinare și a evidențelor că transmiterea e posibilă și la vaccinați, pe măsură ce Omicron a înlocuit tulpinile anterioare, vaccinarea are avantajul de a proteja de formele grave și deces”, spune Alexandru Rafila.
previziuni pentru vârful valului, 30.000 de cazuri
În același timp, Rafila a transmis că este o posibilitate ca în februarie, în plin vârf al valului pandemic, să atingem 30.000 de cazuri de infectare într-o singură zi. Totuși, OMS a subliniat că noua tulpină a virusului Sars-Cov-2, Omicron, este cu mult mai contagioasă, dar nu este la fel de agresivă cu corpul pacientului.
”Cred că până la sfârșitul lunii martie vom scăpa de o parte din măsurile restrictive. Și lucrul cel mai important e să avem de această dată o abordare predictibilă a perioadei următoare, nu de la o săptămâna la alta, ci una care, prin analiza datelor epidemiologice locale și regionale, să ne permită și mai ales operatorilor economici să le permită să ia decizii care să nu mai fie ulterior modificate de decizii ale administrației publice, în sensul că organizarea de evenimente culturale, activități sportive, funcționarea diverselor tipuri de industrii să poată să aibă predictibilitate și să reluăm în deplină sincronizare activitatea economică și socială, să nu mai ajungem la închideri și limitări de pe azi pe mâine.
Masca ar trebui să fie ultima măsură la care să renunțăm. O să introducem gradual măsurile de relaxare, pe măsură ce scade incidența bolii și se eliberează spitalele. Ceea ce vom face și în ceea ce privește funcționarea altor sectoare, nu doar a celui legat de educație, va fi mai degrabă legat de solicitarea pe sistemul de sănătate, decât de incidență.
Nu vreau să fac speculații, nu ne luăm angajamente. Analizăm situația epidemiologică, situația în care sistemul de sănătate e suprasolicitat. Aș vrea să discutăm întâi de oprirea acestui val, decât de relaxări, pentru că lumea o să creadă că lucrurile s-au rezolvat. Nu s-au rezolvat, am avut 20.000 de cazuri pe zi săptămâna trecută, probabil ne vom apropia de 30.000 în această săptămână”, a declarat Rafila, invitat la Digi 24.
În același timp, pentru a limita efectele pandemiei, vaccinarea anti-Covid a copiilor a început astăzi, iar părinții sunt îndrumați să-și programeze copiii prin intermediul platformei on-line, pusă la dispoziție de Ministerul Sănătății.
Puteți urmări știrile Click! și pe Google News