Proiect de lege care îi vizează pe șoferii de peste 70 de ani. Ce trebuie să facă aceștia pentru a mai putea conduce

Un proiect legislativ aflat în dezbatere în Camera Deputaților propune ca șoferii cu vârsta de peste 70 de ani să fie supuși unor controale periodice pentru a putea continua să conducă. Conform cotidianului local ieșean Bună Ziua Iași, această inițiativă are ca scop evaluarea abilităților acestor șoferi de a circula în siguranță pe drumurile publice, având în vedere că vârsta poate influența atât capacitatea de reacție, cât și sănătatea generală.

Șoferi. Foto: arhiva.
Șoferi. Foto: arhiva.

Ce spune proiectul de lege?

În prezent, în România, permisele de conducere au o valabilitate de 10 ani pentru toți conducătorii auto, fără distincție de vârstă. Proiectul de lege, însă, propune o serie de modificări semnificative pentru șoferii septuagenari:

- Persoanele cu vârsta de 70 de ani și peste vor avea permisele de conducere valabile timp de doar 5 ani.

- Șoferii cu vârsta de 80 de ani și peste vor avea permisul valabil timp de doar 2 ani și vor trebui să se supună unor controale medicale mai riguroase.

Aceste măsuri sunt menite să asigure că persoanele în vârstă au capacitatea necesară pentru a conduce în condiții de siguranță, în contextul creșterii numărului de accidente în care sunt implicați șoferi seniori.

Context european

Pe lângă inițiativa legislativă din România, Uniunea Europeană (UE) plănuiește să impună reguli stricte pentru șoferii în vârstă. Comisia Europeană a propus ca, după împlinirea vârstei de 70 de ani, conducătorii auto să fie supuși unor teste de aptitudine mai frecvente. Aceste teste ar putea include:

Controale medicale: Evaluări periodice ale stării de sănătate.

Chestionare de autoevaluare: Instrumente prin care șoferii pot evalua singuri capacitatea de a conduce.

Scopul acestor măsuri este de a reduce numărul de șoferi care nu mai sunt apți să conducă, contribuind astfel la creșterea siguranței rutiere și la reducerea accidentelor.

Noua propunere legislativă, împreună cu măsurile planificate la nivel european, arată o preocupare crescută pentru siguranța rutieră, mai ales în contextul îmbătrânirii populației. Este esențial ca șoferii vârstnici să fie sprijiniți în continuarea conducerii în condiții de siguranță, iar aceste măsuri sunt un pas important în această direcție. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate, William și copiii lor  foto   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
lacul colibita jpg
Dohovnicul lui IPS Teodosie jpg
image png
familia corvinilor jpg
Mita doctor medic euro bancnote FOTO Shutterstock jpg
Kate Middleton Foto Profimedia (1) jpg
Schengen shutterstock 9 jpg
still 21050769 6032 still jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net