Puțini români știu acest detaliu! Ce este obligat să facă administratorul blocului pentru binele comunității
Asociațiile de proprietari au nenumărate obligații, despre care, din păcate, nu foarte mulți români știu. Aceste trebuie să protejeze nu doar interesele comune ale locatarilor, dar și să gestioneze eficient spațiile comune, cum ar fi casa scării, holurile, sau chiar și spațiile comerciale.
Pentru foarte mulți români, asociația de proprietari este doar instituția către care plăti întreținerea în fiecare lună, însă, în rest, nu ne gândim foarte mult la aceasta. Dar, atunci când există probleme în bloc, sau diferite nemulțumiri, este foarte important să știm că putem apela la această asociație pentru ajutor!
De exemplu, românii care stau la bloc trebuie să știe că asociația de proprietari este obligată să efectueze întâlniri periodice cu locatarii, unde se votează asupra diferitelor probleme ale blocului. De asemenea, proprietarii trebuie să fie informați asupra modului în care sunt utilizate fondurile și despre activitatea financiară a asociației.
Detaliile importante pe care trebuie să le știe românii care stau la bloc
Desigur, această asociație este obligată să gestioneze în mod corect bunurile comune ale blocului, să gestioneze contribuțiile financiare și să asigure, în general, un mediu de locuit cât mai bun.
Această structură juridică este obligatorie pentru orice bloc din țara noastră, așa că românii trebuie să apeleze la o firmă din domeniu. Iar în cazul blocurilor noi, jumătate plus unu dintre locatari trebuie să hotărască constituirea unei asociații.
Ce este obligat să facă administratorul de bloc
Un alt detaliu pe care nu foarte mulți români îl știu este faptul că administratorul de bloc este obligat să convoace o întâlnire cu locatarii, unde va stabili cine este contabilul, cât și care vor fi persoanele care vor face parte din consiliul de administrație.
Cel puțin două treimi din numărul total al locatarilor trebuie să fie prezenți la această întâlnire, pentru ca ea să fie legală. Iar atunci când românii doresc să reclame asociația de locatari, pot face acest lucru la primărie. Mai departe, asociația poate fi sancționată, conform prevederilor Legii 196/2018.