“Radiaţiile depăşesc de 100 de ori limita de alertă”. Comuna de lângă minele de uraniu

Ultima actualizare:

În Caraş-Severin, la aproximativ 20 de kilometri de Oraviţa, un pericol nevăzut planează asupra comunei Ciudoviţa. În vremea regimului comunist, în această zonă au funcţionat două mine de uraniu: Ciudanoviţa şi Lişava.

Minele de la Ciudanoviţa au fost deschise şi exploatate de ruşi, ca plată a unor datorii de război. Aşa s-a ajuns ca populaţia, adusă din toate zonele ţării, să depăşească aici 10.000 de persoane. Oamenii au venit pentru că în schimbul muncii grele au primit salarii mari şi alimente, care în alte zone lipseau. Activitatea a continuat până la sfârşitul anilor ‘90, când minele au fost închise definitiv, fără să fie ecologizate, fapt ce pune şi astăzi în pericol sănătatea oamenilor din zonă.

Mulţi locuitori din Ciudanoviţa au nostalgia vremurilor când funcţionau minele de uraniu
Mulţi locuitori din Ciudanoviţa au nostalgia vremurilor când funcţionau minele de uraniu

Presiunea Securităţii

De câte ori câte ori au fost întrebaţi, funcţionarii statului român din instituţiile de resort au susţinut că radiaţiile de la Ciudanoviţa nu depăşesc limitele admise. Sunt contrazişi însă de organizaţiile de mediu. “Pe drumurile publice şi în localităţi, radiaţiile nu depăşesc nivelul de alertă. Dar sus, în zona haldelor, care astăzi nu se mai văd fiindcă a crescut vegetaţie peste ele, nivelul creşte şi este depăşită limita de pericol, care este de 100 de ori mai mare decât limita de alertă!”, atrage atenţia Cornel Popovici Sturza, preşedintele GEC Nera, una dintre cele mai active organizaţii de mediu din Banat. “În perioada comunistă, când nu funcţionau staţiile de sortare a minereului de uraniu, pentru a nu trimite la Uzina Feldioara minereu şi steril, la presiunea Securităţii, întreaga extracţie se arunca pe halde”, explică Popovici.

“Multe cazuri de cancer”

Organizaţiile de mediu afirmă că neecologizarea celor 22 de halde este un pericol permanent nu doar pentru locuitorii din Ciudanoviţa, ci şi pentru populaţia din Caraş-Severin. “Peste aceste halde pasc animale - oi, capre, vaci. Pericolul de iradiere vine prin lanţul alimentar. Deţinătorii de animale vând produsele obţinute pe pieţele din zonă, în Reşiţa, Anina, Oraviţa şi prin magazine. Ăsta e pericolul! Direcţia de Sănătate Publică a negat astfel de cazuri. Medici şi chiar directori de spitale din zonă recunosc neoficial că foarte multe cazuri de cancer vin de aici. Oficial, Direcţia de Sănătatea Publică nu are statistici în aceast sens”, mai spune Popovici.

“Veneau de la oraş ca să cumpere mezeluri”

Un fost miner din Ciudanoviţa a lucrat 22 de ani şi regretă perioada în care se trăia mai bine decât în oricare dintre oraşele Banatului. “Ciudanoviţa a fost ca un rai. Ia uitaţi ce peisaj, ce frumos e aici! Am avut tot ce ne doream. De aici nu a lipsit nimic. Veneau cei din oraş ca să cumpere mezeluri şi bunătăţi. Acum nu mai e nimic”, spune pensionarul. “Toată lumea spune că e rău, că o duce greu, dar să mă iertaţi, sunt mari puturoşi. Cei mai mulţi stau gratis la blocuri, nu plătesc nimic, nici impozit, iar la muncă nu se duc. Şi-au luat câte două - trei apartamente gratis, că aşa a fost când s-a închis mina. Au plecat mulţi de pe aici”, adaugă pensionarul. Comuna Ciudanoviţa aduce mai mult a oraş, având blocuri de două şi trei etaje, la geamurile cărora sunt sute de antene parabolice şi hornuri din tablă. Faţadele dărăpănate dau un aspect sinistru zonei. Localnicii s-au obişnuit şi nu li se pare nimic ieşit din comun.

“Aş fi murit de mult timp”

Când întrebăm dacă este adevărată povestea cu radiaţiile care îi îmbolnăvesc, localnicii cred că e o prostie şi că asta se spunea cu 20 de ani în urmă. “Eu nu cred că e adevărat. Am 74 de ani şi am lucrat atâta vreme în mină! Aş fi murit de mult timp”, consideră fostul miner. În lipsa unor studii oficiale, cele peste 600 de persoane din comuna Ciudanoviţa şi cei consumă produse care provin din această zonă nu vor şti cu certitudine dacă sănătatea lor este pusă în pericol.

Citeşte articolul complet şi vezi mai multe imagine pe adevarul.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
oameni fericiti jpg
Orhidee roz jpg
demolare gara velenta oradea 01112024 1 jpeg
Nichita Stanescu jpg
Banner Târg Crăciun
Calatorie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net