Riscurile la care vă expuneți în momentul în care luați un credit de la bancă, dezvăluite de directorul executiv la Asociației Române a Băncilor

Accesarea unui credit bancar este o decizie importantă, care poate oferi soluții financiare pe termen scurt sau lung, însă vine și cu riscuri considerabile. Deși beneficiile unui credit sunt evidente – posibilitatea de a achiziționa bunuri de valoare mare sau de a finanța proiecte personale –, este esențial să înțelegem și riscurile pe care le implică această decizie financiară. Gabriela Folcuț, director executiv la Asociația Română a Băncilor a oferit detalii despre principalele riscuri ale unui credit, pentru Antena 3.

Credit bancar. Foto: arhiva.
Credit bancar. Foto: arhiva.

Cel mai mare risc al accesării unui credit

Unul dintre cele mai semnificative riscuri ale accesării unui credit este fluctuația ratei dobânzii, în special pentru creditele cu dobândă variabilă. O dobândă variabilă poate părea atractivă la început, când ratele dobânzii sunt scăzute, însă există riscul ca, în timp, dobânda să crească. Aceste creșteri pot apărea în contextul unor crize economice sau al dezechilibrelor economice globale, ducând la majorarea costurilor lunare pentru debitor.

Gabriela Folcuț subliniază că „dobânda anuală efectivă la un credit cu dobândă variabilă nu rămâne pe loc; ea poate să crească sau să scadă, însă pentru debitor este deranjant momentul în care dobânda crește”. Astfel, dacă dobânda crește semnificativ, sumele pe care debitorul le are de achitat lunar pot deveni greu de gestionat.

Riscul valutar

Un alt risc important de luat în calcul este cel valutar. În cazul în care luați un credit într-o monedă străină, cum ar fi euro sau franci elvețieni, dar veniturile dumneavoastră sunt în lei, fluctuațiile cursului valutar pot avea un impact negativ semnificativ asupra ratelor. Dacă moneda în care a fost contractat creditul se apreciază față de leu, atunci veți fi nevoit să plătiți rate mai mari.

Dacă contractăm un credit în euro și suntem plătiți în lei, atunci ratele noastre vor crește în situația în care euro se apreciază.. Aceasta este o problemă reală în economiile emergente, unde cursul valutar poate suferi modificări importante pe termen scurt sau lung.

Pierderea sau diminuarea veniturilor

Cel de-al treilea risc major este legat de pierderea sau diminuarea veniturilor, fie din cauza unei boli, a pierderii locului de muncă sau a altor evenimente neprevăzute. Dacă veniturile scad, capacitatea de a achita ratele creditului poate deveni problematică. De aceea, este recomandat ca persoanele care contractează un credit să se gândească la încheierea unor asigurări care să le protejeze în astfel de cazuri.

Riscul pierderii veniturilor este unul care nu trebuie ignorat. În caz de boală sau indisponibilitate temporară de muncă, este crucial să existe o soluție de protecție financiară, cum ar fi o asigurare adecvată”, subliniază Gabriela Folcuț.

Soluții pentru gestionarea situațiilor dificile

Ce se întâmplă însă dacă ajungeți într-o situație în care nu mai puteți achita ratele creditului? Gabriela Folcuț recomandă ca, în primul rând, să vă adresați băncii. În cele mai multe cazuri, instituțiile bancare sunt dispuse să ofere soluții de restructurare a creditului, care pot include prelungirea perioadei de rambursare sau reducerea temporară a ratelor.

Dacă soluțiile oferite de bancă nu sunt satisfăcătoare, există și posibilitatea de a apela la Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor din Domeniul Bancar (CSALB). Această instituție poate ajuta la rezolvarea diferendelor dintre debitor și bancă într-un mod rapid și gratuit, în termen de 90 de zile.

Accesarea unui credit bancar este o decizie care trebuie luată cu mare atenție. Deși poate reprezenta o soluție rapidă pentru obținerea fondurilor necesare, riscurile asociate – fluctuația dobânzilor, riscul valutar și pierderea veniturilor – nu trebuie neglijate. Informarea corectă și luarea unor măsuri de protecție, precum încheierea unei asigurări adecvate, pot face diferența între o decizie financiară sustenabilă și una care aduce dificultăți pe termen lung.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate, William și copiii lor  foto   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
baza jos 1 jpg
pizza cu aur 2 jpeg
codex da vinci
index png
cafea turceasca istock jpg
gandac puturos jpg
sofer somn obosit shutterstock png
caine Foto Ilegis jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net